Viceprimarul Marian Murariu, dupa scandalul de la Premiul National „Mihai Eminescu” : „Premiem valoarea, sau premiem prezenţa?”

0 619

Acordarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” din acest an a dus la discuţii aprinse. Poeţii acuză Primăria că a acordat banii cui nu merită, deşi municipalitatea asigură finanţarea necesară organizării evenimentului.

Primul laureat, Constantin Abăluţă, nu a putut ajunge la Botoşani din cauza unor probleme de sănătate, iar un regulament aprobat de Consiliul Local (CL) ar prevedea că distincţia nu poate fi acordată decât personal, motiv pentru care i-a fost decernată lui Liviu Ioan Stoiciu. Astfel Constantin Abăluţă a trebuit să returneze primăriei cei 35.000 de lei aferenţi premiului, pe care deja îi primise în cont. „În momentul când am oferit acest premiu poetului câștigător nu am știut de acest scandal. Am aflat ulterior. Am făcut „săpături” să văd despre ce este vorba. Într-adevăr, se pare că din partea juriului luni, pe 14 ianuarie, a fost comunicat un câștigător. I s-au virat banii dlui Abăluță, dumnealui era câștigătorul inițial. Ulterior, juriul a revenit asupra deciziei și a hotărât să vireze banii în contul dlui Ioan Stoiciu. Nu mi se pare normal. Consider că întâi ar trebui înmânat premiul câștigătorului, iar a doua zi după decernarea premiului să fie virați banii în contul câștigătorului. Nu înțeleg de ce trebuie virați banii înainte”, a declarat Marian Murariu, viceprimarul municipiului. Acesta susţine că nu are cunoştinţă de existenţa vreunui regulament aprobat de CL care să instituie obligativitatea prezenţei laureatului la gala de decernare a premiului. „Se tot invocă un aşa zis regulament care presupune prezenţa poetului la festivitatea de decernare a premiului. Nici acest lucru nu mi se pare normal. Premiem valoarea, sau premiem prezenţa?”, a precizat Marian Murariu,
Regulamentul invocat nu există la primărie. „Acel regulament invocat de domnul Gellu Dorian nu există la primărie şi nici la CL. Este un regulament al dumnealor, al juriului, nu este emis de primărie, nu primăria decide cui i se decernează premiul. În momentul în care juriul desemnează un câştigător, ar trebui să fie siguri de decizia dumnealor şi să se intereseze din timp dacă poetul poate veni, ca să nu se ajungă în această situaţie jenantă, care nu este din vina primăriei”, a spus viceprimarul municipiului.

La gala de anul trecut, scandalul a fost generat de Medeea Iancu, poeta care şi-a permis să recite o poezie care includea expresii pornografice. Aceasta a urcat pe scenă în calitate de poet premiat de Editura Cartea Românească.

Primăria a alocat 65.000 de lei pentru organizarea Galei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata