Curtea Constituțională: Radarele poliţiei pot rămâne ascunse prin boscheţi

0 405

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse. Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor: şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Cum era de aşteptat, decizia îi nemulţumeşte pe cei mai mulţi dintre şoferi.

Agenţii de la Rutieră sunt foaret mulţumiţi însă. „Decizia CCR, deși este una salutară, ea nu este decât validarea unei stări de normalitate pe care ne-o dorim cu toții Legea trebuie să protejeze viață și integritatea corporală a cetățeanului, nu dreptul lui de a încalcă legea și de nu a fi sancționa”, spune un agent de politie.

Judecătorii CCR spun că presemnalizarea aparatelor radar ar creşte numărul morţilor pe şoselele de la noi.  Modificările aduse sunt contrare și prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări aduce atingere tocmai posibilității poliției rutiere de a proteja interesul general, conducând, în mod inevitabil, la o practică de respectare a dispozițiilor legale privind limitele de viteză doar în zonele presemnalizate că atare. Datele statistice ale Poliţiei arată că viteza e principalul vinovat pentru accidentele rutiere. Doar anul trecut au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave din cauza vitezei. Asta înseamnă patru în fiecare zi. În urma acestora peste 400 de oameni și-au pierdut viață, iar 1.600 au fost răniți grav.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata