Călin Popescu-Tăriceanu a efectuat o vizită oficială in Polonia în perioada 6-9 decembrie la invitaţia omologului său

0 292

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a efectuat o vizită oficială în în Republica Polonă, la Varşovia, în perioada 6-9 decembrie 2018, la invitaţia omologului său polonez, Stanislaw Karczewski.

“Am avut întrevederi, în cadrul vizitei din Polonia, cu Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, Stanisław Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polone, Marek Kuchciński, mareșalul Seimului Republicii Polone (Camera Deputaților), Jacek Czaputowicz, ministrul afacerilor externe și Jerzy Kwieciński, ministrul investițiilor și dezvoltării. De asemenea, am avut o întrevedere privată cu Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ Lege și Justiție.

În cadrul întâlnirilor avute am apreciat frecvența și calitatea dialogului dintre forurile legislative ale celor două țări, evidențiind contribuția semnificativă la extinderea și diversificarea domeniilor de cooperare și a formatelor de dialog și parteneriat strategic între state pe care diplomația parlamentară o are în contextul actual al evoluțiilor globale. În cadrul întrevederilor cu înalții demnitari polonezi, am subliniat importanța proiectelor organizate împreună, precum „Trilaterala România-Polonia-Turcia”, care se realizează la nivelul parlamentelor și al ministerelor de externe, sau „Formatul București (B9)”, care se desfășoară la nivelul șefilor de state, al președinților parlamentelor și al miniștrilor apărării din cele nouă țări care asigură flancul estic al NATO. Am menționat în mod special succesul „Primului summit parlamentar al Formatului B9”, organizat la inițiativa comună a președintelui Senatului României și mareșalului Senatului Republicii Polone, găzduit în Palatul Parlamentului, la București, în perioada 17-19 aprilie 2018.

Am exprimat interesul pentru amplificarea relațiilor economice bilaterale, deopotrivă în domeniul comercial și al investițiilor, arătând că noile posibilități oferite de formatul de cooperare „Inițiativa celor Trei Mări” trebuie valorificate în context regional prin inițierea neîntârziată a unei cooperări între cele două țări în domeniul infrastructurii de transporturi, de telecomunicații și de energie.

De asemenea, am afirmat faptul că intervalul următor oferă României o oportunitate în plus pentru a-și confirma vocația profund democratică și europeană și de a avea o contribuție tangibilă și efectivă în perioada de exercitare a Președinției Consiliului UE. Am insistat asupra importanței pe care o are, în etapa actuală a construcției europene, asigurarea coeziunii la nivelul întregii Uniuni Europene, președinția rotativă pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019 având acest obiectiv principal atât referitor la dezbaterile de negociere a unor dosare importante pentru viitorul Uniunii, cât și în privința întăririi politicilor prin care Uniunea va evita adâncirea clivajelor cu care se confruntă în prezent.

Totodată, am evidențiat foarte buna colaborare a celor două țări cu Statele Unite ale Americii în domenii cheie cu relevanță strategică, precum prezența militară de-a lungul flancului estic al NATO sau securitatea energetică. Alături de partea polonă am fost de acord că România și Polonia sunt aliați și parteneri indispensabili ai SUA în Europa Centrală şi de Est, capabili să exercite cu succes și pe termen lung rolul de contributori credibili la unitatea, stabilitatea și securitatea comunității transatlantice.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata