parlamentare sus
achitei top

Ziua Armatei a fost sarbatorita azi si la Botosani

0 444

Ziua Armatei a fost sărbătorită azi şi la Botoşani. Oficiali locali şi judeţeni, reprezentanţi ai armatei dar şi cetăţeni au fost prezenţi la acţiunile ce au avut loc de la ora 10.00 la Monumentul Eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial. După un slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi au urmat discursurile subprefectului Daniela Lozneanu, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean și primarul Cătălin Flutur.

psd parl jos

Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane şi defilarea militarilor.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

 

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata