parlamentare sus
achitei top

Pensie anticipata fara penalizare : Cadrele didactice pot claca dupa o cariera in sistem

0 412

Sistemul educaţional este un domeniu solicitat din punct de vedere psihologic. Pentru ca în şcoli să nu mai fie situaţii în care cadrele didactice, cu o anumită vechime, să clacheze şi să facă gesturi necugetate, ar trebui să existe posibilitatea legală de ieșire la pensie. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, susţinte că ar trebui ca profesorii să iasă cu trei ani mai devreme la pensie.
„După o viață de activitate în învățământ poţi claca şi ajunge la un incident. Poate că un om care timp de 40 de ani și-a făcut treaba bine, poate că în urma lui au rămas și copii care au învățat carte. Problema se pune în felul următor: de ce nu reușim noi să asigurăm legislația privind pensionarea cu trei ani mai repede al acelui care nu rezistă psihologic. Trebuie să recunoaștem că învățământul este un domeniu solicitat din punct de vedere psihologic pentru cel care lucrează acolo. Generațiile de copii sunt altele, învățătorul este bătrân și nu se mai poate adapta. Soluția ar fi să se pensioneze mai repede, lucru care în acest moment nu este posibil pentru că nu avem cadru legal. E adevărat că o parte a colegilor pensionari își doresc să mai rămână în sistem, dar sunt aceste situații care confirmă faptul că ar trebui totuși să poți să te pensionezi mai repede. Nu toți ne consumăm la fel din punct de vedere psihic, nu toți facem față stresului la fel și se ajunge în situații de genmul acesta: o ieșire care nu și-a putut-o controla”, a spus Liviu Axinte.
Cadrele didactice sunt testate psihologic la începutul fiecărui an școlar, însă majoritatea primesc apt medical sau apt condiționat, cu verificare la trei luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata