VIDEO – Slujbă de pomenire la 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist Arăpaşu

0 664

Momente emoţionate şi pioase vineri la comemorarea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist.

Slujba de parastas a fost săvârşită de un sobor de preoţi la Casa Memorială din satul natal a Prefericitului Părinte Patriarh Teoctist din satul Tocileni comuna Stăuceni în frunte cu PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Alaturi de primarul comunei Stauceni Cozmin Epuras la slujba au participat si cateva zeci de localnici, amintirea celui mai important fiu al satului fiind un motiv de mandrie pentru cei prezenti.

„Am comemorat 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist, fiind fiu al satului Tocileni. Am avut onoarea să dăm cel de-al cincilea Patriarh al României, unul dintre consătenii noștri și estre cel mai de seamă fiu al comunei și azi l-am comemorat împreună cu PS Nichifor Botoșăneanul care azi a făcut această slujbă. Cei din sat s-au mobilizat au scos ia din lada de zestre a bunicii și au venit la această sărbătoare a satului”, a spus Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni.

Casa memorială dedicată Patriarhului Teoctist Arăpaşu a fost construită în 2014. În cadrul edificiului, ridicat în localitatea de naștere a Părintelui Patriarh, sunt expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Casa a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu și este construită în stilul specific arhitecturii moldoveneşti. Aceasta este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă.În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii. Patriarhul Teoctist a fost cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Timp de 21 ani, timp în care a condus Biserica Ortodoxă Română, Părintele Patriarh a reușit ca în vremuri extrem de tulburi să mențină vie tradiția și credința ortodoxă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata