VIDEO-FOTO IPS Teofan în vizită la biserica Sf. Gheorghe: „Era o rană a orașului și începe să se vindece”

0 260

IPS Teofan a fost azi în vizită pe șantierul de la Biserica Sf. Gheorghe din municipiul Botoșani.

Alături de primarul municipiului Cosmin Andrei, președintele Consiliului Județean Doina Federovici și parohul bisericii – monument, preotul Dumitru Mateciuc, dar și reprezentanții constructorului acesta este mulțumit că după atâția ani se lucrează la lăcașul de cult. „Era o rană a orașului și începe să se vindece cu mila Domnului și este foarte bine. După ce s-a vindecat rana de la Popăuți se vindecă și rana de la Sf. Gheorghe dar trebuie să reușim să vindecăm și rana de la Casa Sofian…Este un monument istoric. Biserica aceasta o puteai face de două – trei ori cu banii aceștia dacă o construiai de nouă, dat fiind monument istoric pentru fiecare centimetru trebuie să fie atent. Același lucru este și la Casa Sofian”, a spus ÎPS Teofan.

Primarul municipiului Cosmin Andrei a anunțat că stadiul lucrărilor este la această dată de 70% . „Lucrările la întreg acest obiectiv se vor finaliza înainte de termen. Reabilitarea trebuia finalizată anul viitor în august dar avem promisiunea că se poate finaliza anul acesta până în luna decembrie” a precizat primarul Cosmin Andrei.

Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani, Biserica „Sf. Gheorghe”, va fi complet renovată. De mai mulți ani monumentul se află într-o avansată stare de degradare și nu s-a mai intervenit din anul 1914. Lăcașul de cult va avea toate utilitățile și va fi complet reabilitată, în concordanță cu arhitectura. Odată finalizată reabilitarea inițială, biserica va putea fi și pictată, în așa fel încât tot ansamblul să devină o „grădină a Maicii Domnului”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata