VIDEO Primaria municipiului Botosani este la un pas de faliment. Primarul Andrei: Vinovaţi „cei care au fost la conducerea Primăriei și la Termica SA, în anul 2010”

0 967

Situaţie încurcată: Primăria municipiului Botoşani este la un pas de faliment din cauza defunctei societăţi Termica. Primarul Cosmin Andrei susţine că totul este urmare a unei „inginerii financiare” şi acum municipalitatea trebuie să achite „sume colosale”

Pe 5 mai, municipalitatea a primit o primă somaţie de la Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc prim care trebuie să plătească 89.927.229,45 lei, din care 40.102.000 de lei reprezentând debitul, 48.909.000 de lei dobânda calculată din 2010, 895.815 de lei cheltuieli de executare silită şi 19.500 de lei, cheltuieli de judecată. O altă solicitare vizează suma de 9.329.828,67 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Dintre cei 9.329.000 de lei, 6.512.775 de lei reprezintă debitele aferente folosirii spaţiilor, 8.890 de lei – cheltuieli de judecată, 2.709.000 de lei dobândă legală.

„Aceste somații sună în felul următor: somație mobiliară prin care vă punem în vedere ca în termen de o zi de la data primii sau lansării acesteia să vă conformați întru totul titlului executoriu, în sensul de a achita aceste sume. Sunt venite din partea executorilor judecătorești care reprezintă cabinetul de insolvență Lulu Dascălu pentru datoriile pe care municipiul le are către societatea Termica SA, societate în lichidare, în faliment. În 2010 se emite o factură de către Termica, prin care se transferă o serie de active către municipiul Botoșani în vederea reabilitării sistemului de termoficare, iar în urma intrării în faliment a societății, se deschide acțiune în instanță iar procesele sunt pierdute și municipiul Botoșani trebuie să plătească aceste sume din cauza că acest transfer nu s-a făcut într-un mod legal” a declarat primarul Cosmin Andrei.

Bugetul municipiului Botoșani pe un an este de 200 milioane lei, din care 32 milioane lei reprezintă partea de dezvoltare și restul partea de funcționare, iar datoria se ridică la 100 milioane lei, adică jumătate din bugetul municipiului.

Asta ar însemna că trebuie să închidem curentul electric, iluminatul public, să nu mai plătim salarii, subvenții și drepturi sociale”, a spus Cosmin Andrei.

Edilul are în vedere pentru deblocare situaţiei solicitarea unui sprijin financiar de la Guvern sau privatizarea societăţii Modern Calor.

Să solicităm sprijin din partea Guvernului prin care să primim o parte din aceste sume pentru a asigura funcționalitatea primăriei municipiului Botoșani, iar a doua variantă este privatizarea societății Modern Calor.  Dacă acest lucru este permis, pentru a realiza aceste sume, pentru că nu putem priva municipiul Botoșani de la dezvoltare și funcționare pentru următorii ani. Cine este vinovat de acest lucru? O voi spune cu subiect și predicat, cei care au fost la conducerea Primăriei și la conducerea societății Termica SA, în anul 2010. Pentru că au făcut această inginerie financiară demontată în instanță, pentru care suntem buni de plată cu sume colosale”, a completat Cosmin Andrei.

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata