VIDEO IPS Teofan la înmormântarea preotului Constantin Muha: „El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent”

0 460

Părintele profesor Constantin Muha, trecut de curând la cele veșnice, a fost înmormântat sâmbăta la Parohia „Sfânta Vineri” din municipiul Dorohoi. Zeci de oameni din întreg orașul au luat parte la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Municipiul Dorohoi din județul Botoșani este în doliu după ce părintele profesor Constantin Muha, de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, s-a mutat la Domnul. În această după amiază, credincioșii Parohiei „Sfânta Vineri”, dimpreună cu rudele și apropiații familiei îndoliate, și-au luat rămas bun de la părintele director Constantin, care a trecut la cele veșnice în urma complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-Cov-2. Clerici și enoriași s-au rugat pentru sufletul preotului, participând în condiții medicale speciale la slujba înmormântării, săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan.

 

PF Patriarh Daniel: „Viața preotului Constantin Muha, strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional”

„Am primit cu multă durere vestea trecerii neașteptate din această viață a părintelui profesor Constantin Muha, slujitor devotat al Bisericii și al învățământului teologic românesc. Viața preotului Constantin Muha, strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional, a cunoscut coordonate și aspecte deosebite. […] Apreciind în mod deosebit râvna dovedită în slujirea preoțească și învățământul teologic din cadrul Seminarului Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, încredințăm îndurerata familie, foștii elevi, colegii și cunoscuții de rugăciunea și prețuirea noastră. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul lui acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”, se arată în mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent”

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat că deși a trecut la Domnul, părintele profesor este viu în veșnicie: „Părintele Constantin este viu, mai viu decât suntem noi, unii în faţa altora. Noi suntem pe cale, el a ajuns la liman. Noi, urmăriţi de logica omenească, nu prea înţelegem ce se întâmplă întru totul. Intuim, nădăjduim, nu ne pierdem cumpătul. Părintele Constantin ştie deja totul. El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent. Este prezent şi solicită bunei soţii şi fetelor sale dragi să nu-şi piardă cumpătul, să nu deznădăjduiască. El insistă şi le roagă să fie puternice, aşa cum puternic a fost el; să fie adevărate, aşa cum autentic a fost el; să aibă credinţă în Dumnezeu, în ajutorul Maicii Domnului, în rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, aşa cum tare în credinţă a fost el. Tinzând spre aceasta, străduindu-se întru aceasta, cele patru fiinţe dragi sufletului său îi vor oferi părintelui Constantin odihnă, tihnă şi pace. Ajuns acolo sus şi privind spre cele de jos, părintele Constantin aşteaptă ca lucrurile să meargă bine la seminar, credincioşii parohiei să rămână fideli Bisericii, profesorii de religie să ţină candela aprinsă în şcoli. Şi mai presus de toate, părintele Constantin aşteaptă ca scumpa sa soţie şi nepreţuitele sale fiice să meargă înainte, să fie ajutate de cei care pot să o facă, să fie ceea ce s-a străduit el să fie: om de familie, dascăl bun, creştin adevărat”.

Sursa doxologia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata