VIDEO – Cătălin Rotundu, primarul comunei Dîngeni : „Trebuie ca in fiecare zi sa ne simtim utili”
Una dintre comunele judeţului care a cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii patru ani este comuna Dîngeni. Condusă de primarul liberal Cătălin Rotundu comuna este într-o continuă schimbare. De la infrastructură, la educaţie şi sănătate proiectele din ultimii patru ani şi-au pus amprenta asupra dezvoltării comunei. Comuna Dîngeni a fost înfiinţată în anul 1864, odată cu celelalte comune din zonă şi este formată din satele: Dîngeni, Hulub, Strahotin, Iacobeni.
Un primar care a investit în educaţie pentru ca actul educaţional să se desfăşoare în condiţii civilizate şi moderne. „Prioritatea pentru noi este şi a rămâne educaţia. Drept urmare am început în 2012 când am preluat mandatul cu modernizarea şcolilor. Aici menţionez Şcoala Dîngeni care în 2013 în primăvară – vară a fost finalizată, investiţie de modernizare. Am trecut la Şcoala Gimnazială Hulub, unde avem o clădire de 70 mp. un acoperiş care cădea, pereţii erau susţinuţi cu bârne din lemn. Acum avem o şcoală dotată cu mobilier nou, o şcoală nouă, reabilitată în totalitate, cu centrală termică. Totul s-a transformat şi mă bucur că şi copiii din satul Hulub au posibilitatea să defăşoare orele de curs în condiţii normale şi civilizate. Am început Şcoala Iacobeni, acum doi ani, şi în trei luni şi jumătate am modernizat o şcoală cu două etaje, cu o suprafaţă de peste o mie de mp. Nouă săli de clase, toate dotate cu mobilier nou, cu încălzire centralizată şi tot ceea ce este necesar. Şi aici copii îşi pot desfăşura orele de curs în condiţii normale şi civilizate. La Şcoala Strahotin lucrăm acum la extindere, cu toalete şi recompartimentare, pentru că în grădiniţa cea veche avea 15 mp cu 18 – 20 de copii, în condiţii total improprii. Domnul constructor şi-a luat angajamentul ca la deschiderea anului şcolar condiţiile să fie aceleaşi ca în toate şcolile : căldură pe centrală, schimbat tot ceea ce înseamnă interior parchet, mobilier şi adusă şi Şcoala Strahotin în condiţii normale. Astfel pot spune că în acest an putem obţine autorizaţii de funcţionare pentru toate şcolile din comuna Dîngeni, lucru care mă bucură”, a declarat primarul Cătălin Rotundu.
La preluarea mandatului său de primar în comuna Dîngeni nu era niciun metru de aslfat iar azi aici sunt 18,5 km de asfalt. „În momentul în care am preluat mandatul nu avea nici măcar un metru de asfalt nici pe drumuri comunale dar nici pe cele judeţene. Am avut mult de lucru. Exista în 2012 un proiect redactat în 2006, un proiect vechi, plin de praf, pe care trebuit clar să-l iau de la zero. Am avute multe drumuri la Bucureşti, am intrat greu prin ministere să ajung la domnii miniştri, dar perseverenţa mea şi determinarea a făcut ca în trei ani să reuşesc asfaltarea celor 18,5 km de drum comunal şi astfel să asigurăm infrastructura rutieră în satele Iacobeni, Strahotin şi Hulub. Le mulţumesc colegilor cu care am lucrat, colegi care au depus alături de mine toate eforturile şi toată capacitatea profesională pentru a realiza şi acest obiectiv”, a spus Cătălin Rotundu.
Un alt proiect în care a crezut că-l va implementa a fost cel de apă şi canalizare, un proiect început ca idee din 2016. După patru ani locuitorii din două sate au apă şi canalizare iar în celelalte două se lucrează. „În 2016 am mers din casă în casă spunându-le cetăţenilor că voi încerca să fac următorul pas spre modernizatea comunei şi anume alimentarea cu apă şi construirea reţelei de canalizare. Un proiect, dacă atunci mai mai că nu mă credea nimeni când le spuneam, azi este aproape de finale pe două sate urmând ca imediat să începem şi pe celelalte două sate lucrările. Acum trei ani am avut un an secetos în care oameni bâtrâni de 80 de ani cărau apă cu căruţa dând câte cinci-zece lei celor mai tineri ca să poată ajunge la o cană cu apă. Iată că azi când vorbim satul Hulub are apă şi nimeni nu mai are nevoie să-şi pună bidoanele în căruţă sau găleata şi să meargă după apă. Mai mult de atât chiar dacă nu credea nimeni că o să avem şi canalizare iată că azi putem vorbi de o staţie de epurare pentru toată comuna, de o staţie de clorinare şi tratare a apei, de bazine de stocare de o capacitate destul de mare, vorbim de peste o mie de metri cubi de apă. Vorbim şi de un cămin vechi care exista de pe timpul CAP-ul şi care era folosit doar pentru adăparea animalelor azi l-am transformat şi a devenit şi el o posibilă rezervă pentru alimentarea comunei cu apă. Este un proiect destul de mare 6 milioane de euro, proiect care nu a fost uşor de implementat şi care, iată, a ajuns la final pe cele două sate, Hulub şi Dîngeni. Suntem aproape gata şi cu refacerea infrastructurii în cele două pentru ca drumurile să fie practicabile.”, a completat primarul comunei Dîngeni.
Investiţiile nu au ocolit nici căminele culturale. Proiectele au făcut posibile reabilitarea în acest mandat a căminelor din Dîngeni şi Hulub, iar pentru cel de la Iacobeni proiectul de fost aprobat de comisia tehnică de la Compania Naţională de Investiţii. „Toate căminele culturale în momentul în care am intrat primar se aflau într-o stare de degradare majoră. Unele nu aveau nici acoperiş, pereţii erau căzuţi, geamuri nici nu mai vorbim de ele, sobe dărâmate. Nimeni nu avea unde să organizeze un eveniment în comuna Dîngeni. Din primul an de mandat am refăcut căminul cultural din Dîngeni şi acum are toalete, aer condiţionat, toate condiţiile pentru a se organiza orice fel de eveniment în condiţii civilizate. Căminul cultural Hulub este refăcut în totalitate cu fonduri europene şi se află acum la dispoziţia cetăţenilor şi se organizează evenimente. Din păcate în satul Iacobeni a fost mult mai greu cu reabilitarea căminului. Un grup de cetăţeni au încercat să desfăşoare acolo diferite activităţi şi au avut până în ianurie anul acesta concesionat spaţiul respectiv. Şi aici clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, pot spune că soluţia dată de proiectanţi esre chiar dărâmarea în totalitate şi refacerea acestei clădiri. Vestea bună este că am depus proiect la Ministerul Dezvoltării la Compania Naţională de Investiţii, proiect care a fost aprobat de comisia tehnică”, a declarat Cătălin Rotundu.
Tot satul Iacobeni va beneficia în cel mai scurt timp de o sală de sport de 500 mp. cu 102 locuri în tribune, cu vestiare şi tot ceea ce înseamnă standarde civilizate pentru a se desfăşura activităţi sportive. Investiţia a trecut de comisia tehnică, are şi suntem
în procedură de atribuire a lucrărilor. Valoarea este de aproximativ 2 milioane de euro.
Centrul Medico – Social Dîngeni vine în sprijinul tuturor de la bătrâni la copii. Unitate are un medic asigură servicii medicale pentru toţi cetăţenii din comună, inclusiv pentru cei neasiguraţi.
„Un proiect început de mine şi scris în 2014. Noi an de an facem chestionare cu cetăţenii pentru a descoperi problemele curente cu care se confruntă mare parte dintre cetăţeni. Astfel în 2014 am descoperit că majoritatea oamenilor în vârstă îşi doresc să fie persoane care să-i viziteze, să-i sprijine şi să le asigure tot ce este necesar pentru a avea un trai decent la vârstele înaintate. Am redactat un proiect şi azi avem şase colegi care se ocupă azi de îngrijirea bătrânilor la domiciliu, un asistent medical comunitar care merge în fiecare zi la bătrâni. Pe lângă ceea ce facem în teren avem aici o clădire, o investiţie de peste un milion de euro, clădire care are un cabinet medical cu aparatură modernă. Începând cu 1 septembrie avem un medic generalist şi de familie, pe lângă medicul de familie pe care îl avem acum, care va asigura servicii medicale şi pentru persoane neasigurate şi pentru vârstnici.”, a spus Cătălin Rotundu. De 1 septembrie cetăţenii pot efectua şi analize medicale, fără a se mai fi nevoiţi să vină la Botoşani sau în alte localităţi. Doi asistenţi medicali sociali sunt şi ei la centru dar merg şi pe teren pentru a veni în sprijinul celor ce au nevoie la domiciliu. O cameră pentru îngrijirea bătrânilor şi cu cabinet psihologic dar şi o sală pentru activităţi recreative pentru bătrâni şi copii sunt parte ale modernei unităţi medicale. „Am încurajat mereu să încercăm să ne iubim şi respectăm reciproc şi să uităm de ceea ce înseamnă ură, mânie şi tot felul de sentimente ce duc, zic eu, la o societate defectă”, a spus primarul localităţii Dîngeni.
Servicii medicale vor fi oferite într-un punct sanitar în satul Iacobeni, proiect care se află în licitaţie, dar şi înfiinţarea unei secţii de recuperare medicală sunt alte proiecte ale edilului din Dîngeni. „Dragilor pentru fiecare dintre noi este important să muncim. Indiferent de starea nostră de sănătate activitatea desfăşurată prin muncă constituie unul dintre cele mai bune medicamente pentru psihicul şi sprjinul nostru. Dacă vom sta mereu să ne gândim la ceea ce este rău nu vom ajunge niciodată la ceea ce este bine sau ne poate face bine. Trebuie ca în fiecare zi să ne simţim utili. Nu putem ca cei care avem până în 40 de ani să stăm acasă şi să trăim din pensiile părinţilor noştri. Să înţelegem că o comună nu se poate dezvolta doar cu un primar care vrea ci doar cu înţelegerea şi munca tuturor”, a precizat Cătălin Rotundu.