Şpaga din spitale se mută din buzunarul medicului, în contul instituţiei. Banii pe care bolnavii îi dau doctorilor pentru îngrijire şi tratament se vor transforma în donaţii. Este un obicei vechi în spitalele din România. Plicul sau banii ajung, de multe ori, din mâinile pacienţilor, în buzunarele medicilor.

Ca să stopeze fenomenul, mai mulţi deputaţi vor să transforme şpaga în donaţie pentru spital. Adică, dacă un pacient simte nevoia să îi mulţumească doctorului său, poate dona banii unităţii spitaliceşti.

În acest moment nu există un cadru legal prin care şpaga sau mulţumirea de la pacient la medic sa fie înregistrată şi fiscalizată în cadrul spitalului. Daca însă proiectul va fi aprobat, banii vor intra direct în contul spitalului, iar donaţiile vor fi făcute publice în fiecare lună, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.  Acum, legile pentru pacienţi şi pentru medici se bat cap în cap.

Matei Dobrovie, deputat USR: „Pe de-o parte, pacientul are dreptul sa dea bani medicului, sub aceasta forma foarte neclar definita in legislatie. Pe de alta parte, medicul daca accepta aceste plati suplementare sau donatii, intra sub incidenta codului penal”. 

Pacienţii, pe de altă parte, spun că nu vor să mai dea bani în plus. Plătesc deja asigurări, în fiecare an, şi mulţi chiar îşi cumpără singuri medicamentele care lipsesc din spitale.

Mai mult, avem deja o lege care le permite pacienţilor să doneze bani pentru spitale.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia Pacienţilor:
Există o lege a sponsorizării, nu mai trebuie să supralegiferăm acest lucru, practic nu este un drept al pacientului. De la un gest omenesc s-a ajuns la condiţionarea actului medical, a devenit un flagel pentru pacienţi”.

Deocamdată, proiectul de lege este la Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor.

sursa : observator.tv