Sefa ALDE Botosani, Liliana Minca in comisia Romaniei de la Forumul „Time to Table the EU Double Standards Foodstuff”

0 665

Astăzi  are loc, la Sofia-Bulgaria, Forumul la nivel înalt „Time to Table the EU  Double Standards Foodstuff”, organizat la inițiativa comună a Ombudsperson-ul Republicii Bulgaria, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii Alimentației și Pădurilor, Ministerului Sănătății, Comisiei pentru Protecția Consumatorilor și Agenției pentru Securitate Alimentara din Bulgaria, sub patronajul Primului-ministru, Boyko Borissov.
În cadrul acestei întâlniri se dezbate tema standardelor duble de calitate a alimentor în funcție de piața pe care sunt comercializate.
Tema supusă dezbaterii prezintă importanța atât la nivel politic, cât și din perspectiva consumatorilor din țările din estul Europei, fiind în atenția instituțiilor europene inca din anul 2011. În cadrul forumului participa reprezentanți la nivel înalt ai autoritatilor din domeniul alimentar din statele membre.
Delegația română este formată din Petre Daea , Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Liliana Mincă – Vicepresedinte ANPC, Mihaela Irina Ionescu – secretar general ANPC și Tiberius Marius Brădățan,
Subsecretar de Stat in Ministerul Sănătății.
“Subiectul este de interes major, având impact direct asupra  consumatorilor români, și, indirect asupra concurentei. Având in vedere complexitatea problemei, este utila analizarea oportunității elaborării unui cadru legislativ al UE, clar și explicit, care sa garanteze încrederea consumatorilor și tratament echilibrat între producători”
Caracterul transfrontalier al acestui subiect cu efect asupra unei mase largi de populatie, face dificilă investigarea si luarea de măsuri la nivel național, fiind necesară cooperarea între statele membre sub coordonarea Comisiei Europene, conferindu-se astfel o abordare unitară. În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor comercializate în Vestul Europei comparativ cu cele comercializate în Estul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie 2017, un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Autorității Naționale Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) si ai Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), coordonatorul grupului de lucru fiind MADR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata