Scandal in folclorul botosanean : Amenintari cu moartea si hartuire la Rapsozii Botosanilor

0 2.333

Scandal de amploare în folclorul botoşănean : de la acuze de hărțuire şi abuz în serviciu pe de-o parte la loviri şi amenințări cu moartea pe de altă parte. Totul se întâmplă în ceea ce trebuia să fie o familie unită în valorile folclorice şi tradiționale respectiv în cadrul orchestrei Rapsozii Botoşanilor. Scandalul este unul vechi, tolerat până acum de cei implicați dar care a răbufnit într-o zi importantă în care unitatea ar trebui să fie fost mai presus de orice de 1 Decembrie,  Ziua României.  Nu reuşesc să găsească o cale de dialog solistul Dan Doboş, managerul Rapsozilor şi solista Laura Ştefănescu Potoroacă.

Scandalul a avut un nou episod sâmbătă, 30 noiembrie, după spectacolul de deschidere a stagiunii Rapsozilor Botoşanilor. În deschidere a urcat pe scenă şi s-a adresat publicului managerul Dan Doboş, lucru care a deranjat în culise și s-a lăsat cu jigniri în timp ce pe scenă se desfășura spectacolul. Și totul a culminat la final, după ce artiștii au fost aplaudați la scenă deschisă de spectatori.

Ce s-a întâmplat după spectacol…vă prezentăm variantele celor doi.

Prima care a ales să iese public a fost Laura Ștefănescu Potoroacă prin intermediul unei scrisori deschise pe facebook pe care o redăm integral.

Dragi Botosaneni,

Va multumim pentru sustinerea de aseara in concertul de deschidere de stagiune sustinut de Orchestra “Rapsozii Botosanilor”. Din pacate, aplauzele dumneavoastra au fost umbrite de un incident neplacut, ale carui simptome le tin ascunse deja de prea mult timp.

Incidentul a fost generat de managerul institutiei, Dan Dobosi, care in urma spectacolului a intrat in cabina in care inca ma schimbam de costumul national. L-am somat de doua ori sa paraseasca incaperea, timp in care eram nevoita sa ma acopar cu bratele, iar domnia sa, daca mai poate fi folosit acest apelativ, a refuzat, alegand sa ramana si sa-mi adreseze zambete sarcastice. Aleg sa nu descriu foarte grafic cele intamplate, cel putin nu aici.

Intre mine si domnul Dobosi exista un conflict de uzura, eu fiind de nenumarate ori singurul solist al Rapsoziilor omis de pe afisul de spectacol. Intamplator sau nu, pe afisul spectacolului din aceasta seara, singurul solist instrumentist “omis” de pe afis a fost sotul meu, dirijorul Ciprian Potoroaca, exact omul a carui munca din spatele cortinei se reflecta cel mai mult in ceea ce aude publicul. Dar dincolo de orice conflict, de management-ul deficitar al domnului Dobosi din ultimii ani la aceasta institutie, de ce e corect sau nu pe un afis de spectacol, de data aceasta s-a trecut prea mult o LIMITA a normalitatii.

A fost nevoie de interventia fiului meu pentru a-l scoate pe domnul Dobosi cu forta practic din incapere. Si el i-a cerut in prima faza verbal acest lucru domnului manager.

Dar aceasta nu este prima data cand Dan Dobosi are acest gen de comportament. In vara acestui an, in cadrul unei deplasari pentru un spectacol din afara municipiului, domnul Dobosi imi adresa la geamul autocarului semne care implicau ca si conotatie, imi pare rau s-o spun, sexul oral. La asa ceva am ajuns in Romania anului 2019 ca nivel de manager de institutie de cultura?! Intamplator sau nu, incidentul s-a petrecut dupa ce domnul Dobosi a pierdut in instanta cu decizie definitiva un proces pentru o sanctiune adusa ilegal si nefondat, culmea, tot mie. Precizez ca nu intra in atributiile de serviciu ale domniei sale sa insoteasca orchestra in aceste deplasari, dansul neavand responsabilitati in ceea ce priveste partea artistica. Deci de ce vine? Pentru a avea unde sa-si manifeste aceste comportamente?

Este greu pentru o femeie sa se deschida si sa povesteasca asa ceva, existand riscul ca ea sa devina tinta misoginismului sau de a nu fi crezuta, dar am tacut destul. In momentul de fata peste tot in lumea civilizata, subiecte ca egalitatea intre sexe, ciuabuzul in servi si mai ales hartuirea femeilor la locul de munca sunt tratate foarte serios, iar repercusiunile sunt grave pentru lucruri mai putin sensibile de atat. Orice femeie are dreptul de a alege de cine, cand si cum sa fie vazuta.

Mai intai, am sa le intreb pe colegele mele de breasla, soliste ale altor ansambluri din tara, soliste la opera sau membre ale corpului de balet daca acesta este modul in care sunt tratate de managerii sub tutela carora isi desfasoara activitatea artistica. Daca nu au dreptul de a se schimba de costum in intimitate, in urma unui spectacol. Deasemenea, ma voi consulta cu avocatul si vom vedea unde se incadreaza acest gen de incident si ce cai legale exista ca astfel de incidente sa nu se mai intample, iar daca cineva cunoaste ong-uri din Romania care lupta pentru drepurile femeilor la locul de munca, sunt deschisa la sugestii.

Pana atunci domnule Dobosi, va aduc la cunostinta ca pentru gestul dumneavoastra de aseara, la New York sau Paris si poate chiar la Bucuresti, oricine si-ar da demisia. La Botosani in 2019, cum se procedeaza? Ati intrecut orice limita si mintiti publicul de prea mult timp cu privire la ce fel de om suntenti atunci cand credeti ca nu va priveste nimeni.

Managerul și solistul Dan Doboș a remis un comunicat de presă în care prezintă ceea ce s-a întâmplat din punctul său de vedere. Redăm integral dreptul său la replică remis redacției INFOBT.RO

Reţinând că scrisoarea pe care doamna Laura Stefanescu Potoroaca a publicat-o pe pagina de facebook conţine o judecată de valoare nefondată, care are o bază factuală insuficientă și rezidă în calomnie și insultă la adresa OMULUI ȘI ARTISTULUI Dan Doboș, revin cu următoarele precizări:

În primul rând, nu am fost protagonistul vreunui incident neplăcut de care povestește doamna Potoroacă. Fără a se gândi probabil, că există întotdeauna împrejurări care atestă veridicitatea unor afirmații de acest fel, din respect pentru publicul care mă apreciază și pentru întreaga echipă cu care colaborez, nu doresc să exemplific coordonatele atat a manifestărilor calomnioase, jignitoare, ieșite din comun cat si a amenintatilor pe care familia Potoroacă le exercită de ani buni la adresa mea. În al doilea rând, menționez că am încercat pe cât posibil să aplanez conflictele de acest fel și implicit, să nu afectez imaginea instituției pe care o reprezint.

Cu privire la situația de fapt, imediat dupa incheierea spectacolului, am intrat in culisele scenei, respectiv in garderoba artistilor, unde era intreg colectivul artistic, atat solisti cat si instrumentisti, cu scopul de a-i felicita pentru prestatia artistica. În contextul în care în garderoba artistilor era prezent fiul domniei sale, pe fondul discuțiilor pe care cel mai probabil, familia Potoroacă le are la adresa mea, fiul, a abordat o atitudine total nepotrivită, cu înjurii, amenințări și un întreg proces de calomnii la adresa mea și implicit, a soției mele (prezenta pe holul de la intrarea in garderoba artistilor), care nu are nici o legătură cu activitatea domniilor lor și care întotdeauna manifestă respect față de orice persoană pe care o întâlnește. Comportamentul fiului a fost atât de inadecvat, încât, in urma injuriilor, a loviturii primite din partea acestuia si a faptului ca am fost impins afara din garderoba de catre acesta, am fost nevoit să solicit ajutorul organelor specializate. Or postarea domniei sale, indică clar că nu s-ar pune în discuție vreun gest de-al meu lipsit de educație, chiar dumneaei stipulând că “în timp ce era nevoita sa se acopere cu bratele, m-a somat și mai apoi, l-a chemat pe fiul său”…Este absurd, fiul sau era prezent in garderoba, impreuna cu intreaga echipa si este clar că afirmația intervine prin prisma faptului că am cerut ajutorul organelor competente, ca urmare a comportamentului fiului. In acest moment exista o plangere penala depusa la Politia Municipiului Botosani.

Într-o altă ordine de idei, referitor la celelalte aspecte pe care domnia sa le semnalează în scrisoarea publică, țin să precizez că în calitate de manager al Orchestrei “Rapsozii Botosanilor” respect coordonatele managementului situațiilor, managementului resurselor umane și grijei pentru esența artistică. Astfel, nu se pune problema de a omite numele soțului doamnei Potoroacă de pe afiș, fiind vorba de o situație total diferită, sotul dumneai regasindu-se pe afis in postura de dirijor. În cele din urmă, aprecierile injuste cu privire la activitatea pe care o desfășor în calitate de manager al instituției, reprezintă o insulta directa la adresa organelor de control intern si extern, care evalueaza activitatea instituției și care atestă anual, viabilitatea acțiunilor pe care le întreprind. Cu siguranță voi identifica o cale legală prin care să pun capăt acestor manifestări cu impact negativ direct asupra carierei mele și dezvoltării ulterioare, cat si asupra imaginii institutiei pe care o reprezint.

Dan Dobosi,

 

 

 

După acest incident duminică de 1 Decembrie Rapsozii Botoșanilor au susținut un spectacol pe esplanada din fața Consiliului Județean la care Laura Ștefănescu Potoroacă nu  a cântat deși se alfa în holul instituției.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata