Prognoza meteo 2-15 noiembrie 2020

0 271

Urmează două săptămâni de vreme capricioasă, potrivit prognozei meteorologice emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2-15 noiembrie. Prognoza meteo realizată pe regiuni arată că în această săptămână, vremea va fi caldă, cu maxime ce vor ajunge până la 17-18 grade în timpul zilei, iar de săptămâna viitoare, temperaturile scad și se apropie de cele ale lunii noiembrie.

Odată cu răcirea vremii, la munte sunt prognozate posibile ninsori şi lapoviţă. Iată, mai jos, prognoza pe regiuni.

Moldova

 

În intervalul 2-5 noiembrie, temperaturile maxime vor oscila ușor, în jurul mediei de 13 grade, iar până pe 9 noiembrie aceeași medie va fi de 10…11 grade. Apoi, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci treptat astfel încât pe 14 și 15 noiembrie se va ajunge la o medie regională de 5…6 grade.

 

Minimele nocturne vor crește de la 3 grade în prima noapte, până la 7 8 grade în 4 noiembrie, după care se vor menține între 1 și 3 grade, iar la sfârșitul celor 2 săptămâni vor coborî spre o medie regională de -1 0 grade. Ploile vor fi mai frecvente în perioada 2-6 noiembrie, iar ulterior vor mai fi precipitații slabe, pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare după data de 10 noiembrie.

BANAT

Regimul termic va marca o creștere la începutul intrevalului, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va crește de la 15 grade pe 2 noiembrie, până la 18 grade pe 3 noiembrie, vremea devenind caldă pentru acestă perioadă. Ulterior, un nou proces de răcire va determina o scădere a valorilor termice diurne, care – între 6 și 10 noiembrie – vor fi de 12…13 grade, pentru ca spre sfârșitul intervalului de prognoză să ajungă la 9…10 grade, valori apropiate de mediile multianuale ale mijlocului lunii noiembrie.

Valorile termice nocturne vor crește și ele la începutul primei săptămâni, de la 5 grade în prima noapte, spre 9…10 grade în intervalul 3 – 5 noiembrie, apoi vor scădea spre 4…5 grade între 8 și 12 noiembrie și chiar spre 2 grade la finalul celor două săptămâni. Ploile vor fi pe arii restrânse și slabe cantitativ și se vor semnala îndeosebi pe 4 și 5 noiembrie și, din nou, după data de 10 noiembrie.

 

Crișana

 

Vremea se va încălzi la începutul intervalului de prognoză. Temperaturile maxime vor crește de la 11 grade în prima zi, spre 17 grade pe 3 și 4 noiembrie, caracterizând un regim termic peste cel climatologic specific perioadei. Apoi valorile termice vor fi în scădere, spre 12…13 grade între 5 și 10 noiembrie, când vremea va deveni normală din punct de vedere termic și chiar spre 8 grade, în medie, în ultimele zile ale prognozei.

 

Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare și vor crește de la 5 grade la început, până la 9 grade între 3 și 5 noiembrie, apoi vor scădea spre aproximativ 4 grade în intervalul 7-11 noiembrie și chiar spre 0…1 grad la finalul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză. Va ploua, în Crișana, local în jurul datelor de 2, 4 și 5 noiembrie, iar în restul intervalului ploi slabe cantitativ se vor semnala trecător, pe arii restrânse.

 

Transilvania

 

Prima săptămână va debuta cu o încălzire a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor crește, de la 11 grade pe 2 noiembrie, până la 14 grade pe 4 noiembrie, iar cele minime de la -1 grad în prima noapte, spre 6…7 grade între 3 și 6 noiembrie, în medie. Apoi vremea se va răci și media regională a temperaturilor maxime, de 10…11 grade, va caracteriza o vreme normală termic între 6 și 9 noiembrie, pentru ca apoi să scadă spre 6 grade la sfârșitul celei de a doua săptămâni.

Minimele termice în perioada 7-12 noiembrie se vor situa în jurul unei medii regionale de aproximativ 2 grade, apoi vor scădea și, pe 14…15 noiembrie, vor deveni preodminant negative, atingând o medie de -2 grade. Ploile vor fi locale și se vor semnala în intrevalul 2 – 5 noiembrie, apoi probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 10 noiembrie, însă acestea vor fi în general slabe cantitativ și pe arii restrânse.

 

Maramureș

 

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o creștere a regimului temperaturii aerului, temperaturile maxime vor crește de la 10 grade în prima zi, până la 16 grade pe 4 noiembrie, când vremea va deveni caldă pentru această dată. Apoi va avea loc o răcire care va determina înregistrarea unor valori termice apropiate de cele normale climatologic, respectiv 10…12 grade, între 5 și 10 noiembrie, cu o nouă tendință de scădere la sfârșitul celei de a doua săptămâni, când se vor atinge 7 grade, în medie.

Minimele nocturne vor crește la început, de la 3 grade în prima noapte, până la 7….8 grade în intervalul 3-5 noiembrie, după care, la sfârșitul intervalului de prognoză, vor coborî spre o medie regională de -1…0 grade. Ploile vor fi mai frecvente în perioada 2-5 noiembrie, iar ulterior vor mai fi precipitații slabe, pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare după data de 10 noiembrie.

Dobrogea

 

În intervalul 2-5 noiembrie, temperaturile maxime vor oscila ușor, în jurul mediei de 15 grade, iar până pe 9 noiembrie aceeași medie va fi de 12…13 grade. Apoi, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci treptat astfel încât pe 14 și 15 noiembrie se va ajunge la o medie regională de 8…9 grade.

 

Minimele nocturne vor crește de la 6 grade în prima noapte, până la 9 grade în 4 noiembrie, după care se vor menține între 5 și 7 grade, iar la sfârșitul celor 2 săptămâni vor coborî spre o medie regională de 2…3 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar iar ploile, în general slabe și pe arii restrânse vor avea o probabilitate mai mare de apariție în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

 

Muntenia

 

Până în data de 5 noiembrie, valorile termice se vor menţine ușor mai ridicate decât cele normale, cu o medie a maximelor de 15 grade şi minime de 5…8 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci treptat, determinând între 6 și 11 noiembrie un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei din an, în medie cu 10…14 grade, ziua şi 2…5 grade, noaptea.

 

Până la sfârşitul intervalului de referinţă, vremea va continua să se răcească, iar estimările indică pentru 14 și 15 noiembrie medii ale maximelor termice de 8…9 grade și ale minimelor termice de 1…2 grade. Ploile slabe se vor semnala local în perioada 2-4 noiembrie, iar ulterior probabilitatea de apariție a acestora va fi mai mare după data de 10 noiembrie.

 

Oltenia

 

Până în data de 5 noiembrie, valorile termice se vor menţine mai ridicate decât cele normale, cu o medie a maximelor de 15…18 grade şi minime de 7…9 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci treptat, determinând între 6 și 11 noiembrie un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei din an, în medie cu 11…13 grade, ziua şi 3…6 grade, noaptea.

 

Până la sfârşitul intervalului de referinţă, vremea va continua să se răcească, iar estimările indică pentru 14 și 15 noiembrie medii ale maximelor termice de 8…9 grade și ale minimelor termice de 1…2 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar iar ploile, în general slabe și pe arii restrânse vor avea o probabilitate mai mare de apariție în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata