Profesorii au statut de autoritate publică. Liviu Axinte, liderul LSI : „Asta nu înseamnă că vom fi poliţişti”

0 155

Cadrele didactice au de acum statut de autoritate publică, după ce a fost adoptată de Senat „Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”.  Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la cererea sindicatelor FSLI conduse de Simion Hăncescu.

Concret, agresorii cadrelor didactice riscă pededepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului. În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare. Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ consideră că trebuie să existe un climat de siguranţă în şcoli. „Asta nu înseamnă că vom fi poliţişti, că toată ziua îi vom încătuşa pe elevi sau pe părinţii care vin în şcoală. Nu acesta este scopul legii. Orice părinte trebuie să conştientizeze că dacă vine în şcoală şi-l bate pe profesor pentru că i-a lăsat copilul repetent, atunci este ca şi cum ar bate un poliţist. Nu trebuie însă să avem aşteptări că din momentul acesta nu se va mai întâmpla nicio agresiune în şcoală”, a declarat liderul LSI.

Acesta susţine că o lipsă de respect faţă de personalul didactic din partea copiilor cu precădere de la clasa a VII-a în sus, dar şi a părinţilor.

„Am văzut că liderii unor organizaţii de elevi solicită preşedintelui ţării să nu promulge această lege. O să vedem ce o să se întâmple, dar, în nici într-un caz, acest proiect nu este iniţiat ca un demers al poziţionării cadrelor didactice într-un conflict cu elevii. Problemele înregistrate în ultima perioadă în şcolile din România au dus la apariţia acestui proiect de lege, pentru că din ce în ce mai multe agresiuni au loc în spaţiul şcolilor, agresiuni care nu vin întotdeauna din partea elevilor, ci şi din partea părinţilor care interacţionează cu personalul didactic”, a explicat Liviu Axinte.

Despre acest proiect de lege se vorbeşte de doi ani. „După anul 1990 există o schimbare de atitudine la nivel de societate, nu numai în cadrul şcolilor, dar totuşi nu trebuie depăşită o anumită limită în comportamentul faţă de cadrul didactic, pentru că dacă o să permitem ca aceste fapte de agresiune contra unui cadru didactic să se producă şi nu o să le sancţionăm, atunci o să vedem că din ce în ce mai puţini absolvenţi de învăţământ superior o să vrea să lucreze în învăţământ”, a precizat liderul LSI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata