Președintele semnează decretul de promulgare a Legii privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş

0 445

Președintele semnează decretul de promulgare a Legii privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Klaus Iohannis a organizat o ceremonie publică pentru a… promulga o lege! Mai exact, este vorba despre legea inițiată în Parlament și care obligă Guvernul să facă Autostrada Unirii, Iași – Târgu Mureș. 

Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii civice ieşene care militează pentru autostradă, dar şi a parlamentarilor care au iniţiat proiectul.

„În ajunul Centenetarului am semnat Autostrada Unirii, care să lege două provincii istorice: Moldova și Transilvania. Am promulgat legea în cadrul unei ceremonii publice, tocmai pentru a transmite un mesaj clar. La 100 de ani, guvernanții au obligația de a face unirea reală. Vă multumesc că ați acceptat invitația.

Este important să nu uităm cum s-a ajuns aici. Lipsa infrastructurii au avut efecte mari asupra României. Regiunea Moldovei se confruntă cu o lispă acută a forței de muncă. Moldova este singura mare regiune istorică fără autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani.

Prin indolența și amatorismul, această chestiune s-a transfomat într-o chestiune de siguranță națională. Este trist că a fost nevoie de o lege ca să se facă pași concreți. Realizarea unor obiective nu ar fi trebuit să aștepte intervenția Parlamentului. Faptului că legiuitorul a intervenit în această problematică sancționează pasivitatea guvernelor anterioare și al celui actual, în mod special.

Această lege este expresia voinței legitime acestui popor, politicienii trebuie să livreze ce au promis, astfel încât românii să trăiască mai bine în țara lor. Suntem de acord că o Românie fără autostrăzi este condamnată la subdezvoltare.

Până nu va exista autostradă nu vom avea prosperitate în această importantă regiune care este Moldova. Acest proiect are și importanță strategică, la demersurile de integrare europeană a R. Moldova. Guvernul are responsabilitatea legală să acționeze. Înseamnă să încalce legea, dacă nu o fac. Trebuie fonduri alocate pentru Autostrada Unirii. Există sprijin UE, experți, vă asigur că voi urmări demersurile pe care le va face Guvernul în această problemă.

Pentru acest moment găsesc cuvintele lui Ion Brătianu: „Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri, este grav, grav de tot, ai în mână viața și viitorul țării tale”. Semnificația este de maximă importanță. Nu toți au înțeles. Dacă generația care a făcut posibilă Marea Unire, mă aștept ca această clasă politică să înțeleagă că a construi și să pună în dezvoltare o viziune în spiritul european, al democrației.”

 La ceremonia de la Palatul Cotroceni au venit parlamentari care sunt printre semnatarii acestei propuneri, însă niciunul nu este de la PSD. Este vorba despre legea inițiată în Parlament și care obligă Guvernul să facă Autostrada Unirii, Iași – Târgu Mureș. Guvernul are termen patru ani să termine acestă autostradă. Este prima ceremonie de acest fel pentru promulgarea unei legi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata