Peste 20 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să aplice noile legi ale Educației întârzie să apară, deși au avut termen 1 ianuarie 2024

0 314

Peste 20 de ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) care să pună în aplicare prevederile din legile educației 198/2023 și 199/2023 nu au apărut marți, 2 ianuarie, deși au avut ca termen de implementare, stabilit de Ministerul Educației prin ordin de ministru, 1 ianuarie 2024.
Cu alte cuvinte, Ministerul Educației încalcă propria lege. Guvernul pregătește, însă, o ordonanță de urgență prin care să decaleze termenele impuse pe 1 septembrie.

10 de acte normative țin de învățământul preuniversitar, iar 15 de învățământul universitar, conform monitorizării făcute de Edupedu.ro pe baza ordinului de ministru al Educației care aprobă termenele până la care toată legislația subsecventă noilor legi ale educației să fie adoptată.

  • Planul național pentru siguranța în învățămâtul preuniversitar, care să fie aprobat prin hotărâre de guvern – procedura cazurilor de violență a apărut în octombrie, ar urma pe 1 februarie și HG pentru aprobarea Planului național de combatere a violenței școlare
  • Hotărârea de Guvern (HG) privind tipul de informații conținute și formatul actelor de studii, pusă în consultare publică pe 24 noiembrie 2023, care prevede un cod QR pe diplome din 2024-2025
  • Ordin de ministru pentru aprobarea regulamentului de organizare a învățământului pedagogic. Cel în vigoare este aprobat prin OME 4.812 din 2020

Cele mai multe acte nu au fost puse nici în consultare publică, aceasta fiind prima etapă până la o dezbatere online sau, dacă Ministerul Educației nu organizează o astfel de consultare, prima etapă până la discutarea în ședința de guvern și aprobare – în cazul Hotărârilor de Guvern.

Pe 8 decembrie erau aproape 40 de ordine de ministru și de hotărâri de guvern care nu au intrat în vigoare la 1 decembrie, nota Edupedu.ro.

Iată actele normative care vizează învățământul preuniversitar:
Foto: captură ordin ME 6.072
Foto: captură ordin ME 6.072
Foto: captură ordin ME 6.072

Întârzie și Hotărârea de Guvern privind tarifele percepute de ARACIIP, cu termen acum două săptămâni, pe 17 decembrie 2023.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata