O noua investitie imobiliara in zona centrala a municipiului. Cei din zona vizata au depus sesizari la Primarie

0 556

Un dezvoltator dorește să investească în imobiliare într-o zonă ultracentrală a municipiului Botoşani. La nivelul municipalității au fost depuse sesizări din partea celor ce locuiesc în zona respectivă.

Din cele declarate de viceprimarul Marian Murariu, un investitor local doreşte să construiască un bloc pe strada Teatrului, număr 6, pe terenul unde a fost sediul societăţii Vinalcool. Blocul va  locuinţe colective cu spaţii comerciale şi birouri la parter şi apartamente la etajele superioare.

„Pe terenul în suprafaţă de 4206 de metri pătraţi în prezent există trei clădiri, un pavilion administrativ în suprafaţă de 310 metri pătraţi, un fost depozit de ambalaje în suprafaţă de 146 de metri pătraţi şi o fostă clădire de producţie cu o suprafaţă de 235 de metri pătraţi. Corpul C1 – pavilionul administrativ este o clădire monument istoric datată din anul 1916, acest lucru fiind inscripţionat şi pe faţada principală a clădirii”, a declarat Marian Murariu. Acesta a precizat că pe lângă clădirea monument istoric de pe amplasament, terenul pe care se intenţionează a fi făcută investiţie se află în zona de protecţie a altor trei monumente istorice, respectiv Sinagoga mare Botoşani, o locuinţă parter plus etaj de la strada Cuza Vodă 5 şi Casa Vrabie de pe strada Cuza Vodă 16. Clădirea monument istoric nu poate fi demolată şi va fi integrată în ansamblul propus, dându-i-se o funcţiune conexă de after school sau grădiniţă.

„Având în vedere amplasamentul situat în zona de protecţie a mai multor monumente istorice, investitorul va trebui să obţină avizul Comisiei de monumente de la Suceava. Într-o laterală a clădirii monument istoric, investitorul intenţionează să construiască un bloc cu două scări, scara A având un regim de înălţime parter plus cinci etaje, cu etajele VI şi VII retrase şi scara B cu regim de înălţime parter plus şase etaje, cu etajul VII retras. Pe scara A vor fi 36 de apartamente, iar pe scara B 38 de apartamente, 74 în total. La parter sunt propuse a fi realizate spaţii comerciale şi birouri.” a precizat viceprimarul municipiului.

Celelalte două clădiri de pe amplasament, cate nu sunt monumente istorice, sunt propuse spre a fi demolate, după aprobarea PUZ în CL.

„Pentru a asigura un număr suficient de locuri de parcare, investitorul a mai achiziţionat un teren în suprafaţă de 690 de metri pătraţi, situat vizavi de terenul iniţial, pe strada Teatrului numărul 9. De asemenea, se propune amenajarea unor suprafeţe de spaţii verzi pe proprietatea investitorului, de minim 16,65% din suprafaţa terenului”, a menționat Marian Murariu.

La această dată documentaţia se află în perioada de consultare a publicului de dinaintea emiterii avizului de oportunitate. În eventualitatea acordării avizului pozitiv, se va trece în etapa a II-a a PUZ-ului, cea a elaborării documentaţiei urbanistice detaliate. Va urma apoi cea de a doua dezbatere publică de dinaintea supunerii documentaţiei spre aprobarea Consiliului Local.

În perioada de când documenția se află în dezbatere publică municipalitatea a primit şase petiţii din partea vecinilor. Trei dintre petiţii sunt de la locatari ai blocurilor de pe strada Cuza Vodă. „Ei se împotrivesc creării unui acces de pe proprietatea investitorului către strada Cuza Vodă. În propunerea iniţială, proiectantul a dorit să creeze un acces auto între proprietatea Vinalcool şi strada Cuza Vodă, însă locuitorii de la blocurile cu regim de înălţime parter plus două etaje de pe strada Cuza Vodă nu doresc să abă trafic auto pe sub geamuri deoarece blocurile sunt foarte apropiate, iar traficul ar crea foarte mult disconfort. Celelalte petiţii se referă la gradul de însorire, semnatarii petiţiilor nu-şi doresc ca locuinţele lor să fie umbrite de viitoarea investiţie”, a spus Marian Murariu. Arhitectul şef al municipiului Botoşani împreună cu arhitecţii specialişti analizează acum aceste petiţii şi împreună cu proiectantul investitorului vor încerca să ajungă la o concluzie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata