parlamentare sus
achitei top

Nu sunt bani pentru plata contributiilor la pensii si sanătate ale angajatilor din educatie

0 753

După ce au fost majorate de la 1 martie salariile cadrelor didactice, acum nu mai sunt bani şi pentru plata contribuţiilor la pensii şi sănătate. Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar fi recomandat unităţilor de învăţământ să nu achite contribuţiile cu reţinere la sursă dacă nu le ajung banii de salarii.  „Una dintre solicitările pe care sindicatele le-a avut la întâlnirea de pe 26 februarie de la Ministerul Educaţeie a fost aceea de a se asigura integral banii pentru lichidarea drepturilor salariale. La ora această în foarte multe judeţe din ţară au fost plătite salariile aferente lunii martie dar au rămas restanţe la contribuţii. La Botoşani există un procent mai mic comparativ cu alte judeţe. De regulă, în ceilalţi ani când finanţarea era asigurată prin autorităţile locale se corecta situaţia aducându-se sumele necesare dintr-un trimestru în altul şi la final de an se echilibra”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).

La nivelul municipiului Botoşani această situaţie se înregistrează inclusiv la cele două colegii mari, respectiv Colegiul Naţional „A.T. Laurian” şi „M. Eminescu”.

„Ministerul Educaţiei a trimis adrese Inspectoratelor Şcolare să se încadreze în costul standar per elev, deci câţi bani aţi primit trebuie să vă încradaţi în ei. Inspectoratele Şcolare nu se pot încadra în aceste sume şi nici nu avem cum să ne încradrăm în acest cost standard pentru că începând din martie, deci pe zece luni din an, există o creştere salarială şi nu te mai poţi încadra în cost dacă nu l-ai avut în vedere integral atunci când ai determinat costul standard. Deşi există nişte indici de corecţie a acestui cost aceştia nu sunt actuali şi trebuie ţinut cont de realitate, pentru că sunt clase care funcţionează la limita maximă de elevi, şi nu ajung banii. Este clar că este o problemă de finanţare”, a precizat liderul LSI.
Aceeași situaţie este înregistrată în mai multe și în consecinţă, sindicaliştii cer Ministerului Educaţiei să dispună în regim de urgenţă măsurile necesare pentru a se asigura sumele pentru plata contribuţiilor datorate de angajaţii din sistemul de învăţământ preuniversitar, aferente drepturilor salariale din luna martie 2018.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata