Nu mai incap mortii in cimitire: Municipalitatea amana reconcesionarea locurilor de veci

0 398

Municipalitatea a amânat proiectul vizând modificarea regulamentului de administrare a cimitirelor din municipiul Botoşani. Aleşii locali nu au mai dezătut acest punct în şedinţa de săptămâna trecută el fiind retras de pe ordinea de zi. Proiectul prevede şi reconcesionarea locurilor de veci pentru care nu s-a plătit de zeci de ani concesiunea şi de care nu se mai ocupă nimeni. Marian Murariu, viceprimarul municipiului, a motivat că se aşteaptă un aviz de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Cu toate că punctul a fost retras consilierulsocial democrat Ady Petruşcă, s-a declarat împotriva reconcesionării locurilor de veci. „Aici pe pământ suntem trecători, o zi, două, trei, 50 de ani, o sută de ani, Cât ne dă cel de sus, să trăim, o să trăim, dar acolo, în cimitir este pentru totdeauna. Punctul meu de vedere este să renunţăm la acele exhumări, chiar dacă pe unii îi interesează acest lucru şi să dăm drumul la proiectul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea”, a spus Ady Petruşcă.
Potrivit conducerii Urban Serv, în cimitirele Pacea şi Eternitatea există sute de morminte de care nu se mai îngrijeşte nimeni sau altele care nu mai nici cruci.
Prevederi noul regulament
– Concesiunea locului de veci se va face pe o durată de minim 7 ani şi maxim 10 ani, cu posibilitatea de prelungire. După expirarea acestei perioade beneficiarul locului de veci sau familia beneficiarului, în ipoteza în care beneficiarul a decedat, poate veni şi poate prelungi această perioadă de concesiune.
– În cazul în care în perimetrul cimitirului se constată că există morminte neîngrijite sau morminte a căror taxă aferentă concesiunii nu a fost achitată se dă un anunţ în presa locală, se afişează la poarta cimitirului şi la avizierul Primăriei obligaţia de a achita concensiunea sau îngriji locul. Dacă în timp de 3 luni beneficiarul locului de veci sau familia, sau un alt aparţinător nu respectă una dintre cele două obligaţii administratorul cimitirului poate concesiona altcuiva locul. În această ipoteză în cazul decesului noului concesionar se deshumează osemintele persoanei decedate anterior, se face o slujbă şi osemintele sunt îngropate la picioarele noului decedat iar pe crucea aferentă mormântului este trecut atât numele persoanei decedate anterior cât şi numele noii persoane decedate. Costurile necesare la deshumare, slujbă şi reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.
– Deschirea mormântului înainte de 7 ani, respectiv dacă există o persoană decedată care a fost îngropată iar într-un interval mai mic de 7 ani altcineva din familia acestuia decedează şi trebuie să fie îngropat în acelaşi loc deschiderea mormântului înainte de 7 ani se face numai în baza unei autorizaţii eliberate de instanţă, a unei autorizaţii date de organul de sănătate competent şi înştiinţarea cel puţin a unui membru al familiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata