EUROPARLAMENTARUL ALDE, RENATE WEBER: MACRON NU NE SPUNE NIMIC DESPRE O REFORMA A UE

0 502

„Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a publicat un manifest privind viitorul UE, intitulat “Pentru o Renastere Europeana”. Nu sunt de acord cu multe din propunerile facute, dar apreciez ca macar avem niste propuneri, in conditiile in care Comisia Juncker n-a fost in stare sa livreze nimic in tot acest mandat, desi era “sarcina de serviciu” sa o faca. In document gasim cateva constatari de bun-simt, de exemplu faptul Brexitul este un simbol al pericolului in care se gaseste Europa, ca punerea in pericol a pacii in Irlanda de Nord trebuie sa ne ingrijoreze si ca trebuie sa fim fermi in fata agresivitatii traficantilor de iluzii care apeleaza la fake news-uri promitand orice minciuna sau absurditate.

Care sunt insa ideile lui Macron pentru o “Renastere Europeana”? Aici ma despart de gandirea lui care mi se pare ca se limiteaza doar la noi constructii birocratice, adica in contradictie totala cu necesitatile UE. (Fara a mai pune la socoteala faptul ca nu sunt indicate originea fondurilor necesare pentru ca statele membre nu sunt deloc dispuse sa mareasca sumele de contributie la bugetul Uniunii.) Sa parcurgem cateva exemple:

– o propunere simplista este Agentia Europeana pentru Protectia Democratiilor care ar presupune un nou aparat birocratic care ar inghiti zeci de milioane de euro si care ar deveni functionala abia in vreo cinci ani, doar ca sa dea statelor niste experti care sa le apere de atacuri cibernetice si de manipulare in legatura cu alegerile

– desi sunt eu insami oripilata de nivelul de incitare la ura si violenta pe internet, nu stiu cum ar arata regulile europene propuse de Macron care sa interzica aceste manifestari – tentatia si riscul de a interzice accesul la internet, inchiderea unor site-uri, ducerea in faliment a unor provideri sunt riscuri uriase si ne-am tot lovit de astfel de incercari in UE.

– regandirea zonei Schengen, asa cum o vede Macron, este de fapt o formula prin care sa-i punem capat politicii incepute de Sarkozy. Nu e nevoie de un Birou de azil european, alta agentie cu zeci de milioane de euro si mii de angajati, e suficient ca in Consiliu sa nu se mai blocheze Regulamentul Dublin III care ar institui reguli comune pentru toate statele membre privind acordarea azilului.

– ce sa mai zic despre crearea unui Consiliu European privind securitatea interna? Mie imi seamaana a constructie de cercuri concentrice! Oare ne trebuie un Tratat privind Apararea si Securitatea?

– nu cred deloc ca e nevoie de o Banca pentru Clima Europeana care sa finanteze tranzitia ecologica spre zero emisii de carbon in 2050 si nici de o Forta Europeana pentru Siguranta Alimentara. In acest din urma caz ar fi sufiecient ca statele membre sa nu permita industriilor lor sa livreze produse de calitate inferioara catre alte state membre, mai ales din Europa centrala si de est

Mai sunt si alte exemple, nu imi propun sa fac o analiza a intregului manifest care pe cat a fost de asteptat, pe atat e de dezamagitor prin simplitatea ideilor.

Trist e ca Macron nu ne spune nimic despre o reforma a UE, despre debirocratizarea serioasa a institutiilor europene, despre excesul de reglementare, despre raportul dintre masurile si legislatia centralizate si subsidiaritatea din statele membre, despre initiativa legislativa a alesilor din Parlamentul European sau cea cetateneasca, cea de acum fiind o gluma nereusita, despre impactul digitalizarii si robotizarii asupra pietei muncii si cum va afecta migratia etc.

Poate ca ideea unei Conferinte pentru Europa e binevenita, inclusiv pentru amendarea Tratatelor UE, dar ma indoiesc ca doar prin consultarea unor paneluri ale cetatenilor vom recladi increderea in UE si vom da cetatenilor europeni speranta ca isi vor controla din nou viitorul. Nu stiu nici macar cand au avut anterior convingerea ca-si controleaza viitorul si nici nu cred ca cetatenii europeni vor neaparat sa decida ei insisi. Dar sigur vor sa fie reprezentati de politicieni cu viziune si care sa considere intotdeauna ca miezul deciziilor lor trebuie sa se compuna din interesul si bunastarea cetatenilor europeni”, a scris europarlamentarul ALDE Renate Weber pe pagina personala de Facebook.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata