1 martie andrei

Majoritatea elevilor din judetul Botosani vor reveni la scoala de luni

0 506

Vineri elevii din școlile botoșănene vor afla în ce scenariul vor relua cursurile în semestrul al doilea.

La trei luni distanţă de când toţi elevii au fost obligaţi să înveţe doar de acasă, din faţa calculatorului sau a telefonului, din cauza pandemiei de COVID-19, autorităţile au decis ca şcoala să reînceapă de luni, 8 februarie. Elevii se vor întoarce în bănci în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare localitate în parte. Conform datelor de miercuri la nivelul județului cele mai multe unități se află în scenariul galben.

„Miercuri 55 de unități  sunt pe scenariul verde, 73 pe galben, două pe scenariul roșu respectiv la Havârna și Corni. Situația finală va fi vineri, după Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. Rămâne de văzut dacă în cadrul CJSU școlile din municipiul Botoșani vor fi în scenariul verde sau galben.

Orele se vor desfăsura în condiţii de siguranţă sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, pentru că tot mai mulţi angajaţi din învăţământ s-au programat pentru a face vaccinul impotriva coronavirus.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor:
  • În localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic.
  • În localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.
  • Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Ce înseamnă scenariul verde, galben sau roșu pentru școli?
  • Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1 la mia de locuitori
  • Scenariul galben – rata de infectare între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori
  • Scenariul roșu – rată de infectare peste 3, dar nu mai mult de 6

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat  că în ordinul comun cu Ministerul Sănătății  vor fi prevăzute situații în care se suspendă activitatea într-o clasă sau într-o școală.

„Foarte probabil că, în acord cu ministrul Sanatatii, vom lua decizia ca la doua cazuri de elevi per clasă să se suspende activitatea, subliniez, în clasă, nu în toată școala. Dacă în aceeași școală sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezența fizică vreme de 14 zile în întreaga școală.

În privința profesorilor, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în toată școala” , a spus ministrul.

Acesta a  precizat că elevii care au contraindicații medicale nu vor veni la școală, iar în cazul lor rămân valabile adeverințele medicale de la începutul primului semestru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata