parlamentare sus
achitei top

Liliana Minca, presedintele ALDE Botosani : „Aici si dincolo de Prut suntem un singur popor”

0 727

Momentul evocării Centenarului de la 27 martie 1918, când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România, a fost marcat de către liderii Alianței Liberalilor și Democraților Bucuresti printr-un eveniment simbolic, care a avut loc în Piața Universitātii,din București, la statuia lui Mihai Viteazul. Câteva sute de persoane, printre care membri și simpațizați ai ALDE s-au adunat în centrul Capitalei, unde au evocat importanța acestui moment istoric. Din partea conducerii ALDE au participat președintele ALDE București deputatul Andrei Gerea, presedintele TLDE si secretar coordonator ALDE Bucuresti Claudiu Daniel Catana, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Viorel Ilie, purtătorul de cuvânt al partidului deputatul Varujan Vosganian, senatorul Ion Hadârcă, președintele ALDE Botoșani Liliana Mincă, președintele ALDE Caraș-Severin Ionela Kovacs, președintele ALDE Dâmbovița Ionel Petre, viceprimarul Capitalei Tomnița Florescu, viceprimarul Primăriei Sector 3 Elena Petrescu, precum și mai mulți consilieri ALDE din cadrul administrației locale sau președinți ai filialelor ALDE din București.
Deputatul Andrei Gerea a spus mulțimii din Piața Universității că: „Niciun efort nu este prea mare pentru a ne revedea țara reunită. Este de datoria noastră să facem acest lucru”. Președinte ALDE București a subliniat că românii de aici, dar și cei de dincolo de Prut „suntem un singur popor și va trebui să punem mână de la mână să ne reconstruim țara noastră mare și frumoasă”.
Mesajul deputatului Varujan Vosganian a fost că:„Nimic nu este mai greu decât să ne depășim propriile ezitări, propriile temeri, propriile complexe în fața Europei. Noi nu trebuie să avem niciun complex, România mare, România unită este o realitate care trebuie îndeplinită. Așadar, misiunea tuturor din generația noastră este să facem România mare. Trăiască România mare!”
Printre invitații la acest eveniment al ALDE s-a numărat și poetul Laurian Stănchescu care a vorbit tinerilor despre Unirea de la 27 martie 1918. În Piața Universității, a fost adus și un stejar simbolic , pe care au fost postate mesajele și gândurile românilor care au participat la acest eveniment, iar membrii ALDE au impărțit trecătorilor steaguri și baloane tricolore.
Stejarul este arborele simbol al Unirii Basarabiei cu România din 1918. În analele istorice a rămas acest simbol, al stejarului plantat de generalul Henri Mathias Berthelot, în 1927, la Iaşi. Într-o scrisoare publicată de istoricul ieşean Sorin Iftimi în 2014, în contextul unor discuţii legate de mutarea bustului generalului Berthelot din Parcul Teatrului Naţional în zona Copou, specialistul arată simbolistica acestui monument istoric. Potrivit istoricului, arborele – acum în vârstă de 100 de ani – avea 10 ani când a fost plantat la Iaşi pentru a evoca „eroicul an 1917”. De aceea, membrii ALDE au adus acest simbol al Unirii României cu Basarabia la București, stejarul fiind dus apoi la Cafeneaua liberalilor, din Calea Victoriei.

psd parl jos

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata