INTERVIU : Ansamblul Plaiesii si Nicolae Gribincea : „La Botosani publicul ne cunoaste melodiile”

0 1.930

Nicolae Gribincea, fondatorul Ansamblului Etnofolclor Plăieşii, a avut amabilitatea ca la finalul unui spectacol din judeţul Botoşani să ne răspundă la câteva întrebări.

– Ansamblul Etnofolcloric Plăieşii este un grup unit, care reuşeşte să ajungă la inima spectatorilor. Ce ne puteţi spune despre membrii Ansamblului?

Nicolae Gribincea : Sunt conducător artistic al Ansamblului Plăieşii şi fac acest lucru de 29 de ani. În 15 ianuarie împlinimm 30 de ani de activitate. Este a treia generaţie de Plăieşi. Avem şi artişti profesionişti dar avem şi jurişti, şoferi, medici, studenţi la Academia de Muzică, la Institul de Medicină. Sunt tineri care iubesc folclorul şi care sper eu, vor prelua tradiţia şi o vor duce mai departe.

– Cine se ocupă de repertoriul Plăieşilor?
Nicolae Gribincea : Este un repertoriu select, pentru că de aproape 40 de ani plec în expediţii folclorice şi o fac şi în cotinuare şi de asta cântecele sunt diferite. Majoritatea sunt cântece folclorice culese din sate dar sunt şi creaţii proprii, muzică şi versuri compuse de mine, dar sunt în limbajul folcloric şi ca vers şi ca melodie. Încercăm să fim cât mai aproape de ceea ce aşteaptă lumea.

– Este acest an, anul Plăeişilor în Botoşani. Cum simţiţi publicul botoşănean?
Nicolae Gribincea : Este o deschidere spre acest spaţiu. Avem nevoie de a mai ieşi. Este lume frumoasă…La Botoşani suntem primiţi bine iar publicul ne cunoaşte melodiile, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Toţi cei din grup sunt tineri, vor să se fie afirme, să-i cunoască lumea. Mă bucur că sunt printre cei care se ocupă de educaţia lor. Toată lumea este frumoasă, pentru că reacţia telespectatorilor este una deosebită şi altceva nu ne trebuie mai mult, pentru că te simţi împlinit, simţi că faci ceva util şi că poţi bucura lumea. Pentru un artist altceva nu este mai important.

– Ce planuri au Plăieşii şi Nicolae Gribincea în viitor?
Nicolae Gribincea : Voi intra în studio şi voi imprima eu un CD- nou solo. Ne pregătim pentru anul viitor când aniversăm 30 de ani de Plăieşii. Vom publica o carte cu note şi cu tot repertoriul Plăieşilor şi CD cu colinde tradiţionale şi un al al CD cu lirica Plăieşilor. Sperăm să fim sănătoşi să să reuşim să le facem pe toate, pentru că suntem porniţi aşa cu vrere, cu drag şi poate ne ajută bunul Dumnezeu să le reuşim pe toate.

– Un mesaj în An Centenar pentru toţi românii
Nicolae Gribincea : Evident că noi simţim româneşte, cântăm româneşte, vorbim româneşte şi posibil că este nevoie ca şi clasa politică să vrea, pentru că lumea simte şi îşi doreşte o viaţă mai bună, mai fericită şi mai aproape de cei dragi. Vrem noi sau nu vrem altă cale de a ajunge în Europa, aşa cum vor moldovenii de dincolo de Prut, nu este decât prin intermediul României.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata