Interpelare făcută de senatorul AUR Dorinel Cosma în privința reabilitării Muzeului de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi

0 226

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi a fost înființat în anul 1953 și a fost  amplasat în clădirea construită în stil baroc de  arhitecţi italieni în anul 1887. Imobilul este un monument de patrimoniu național, clasat în categoria B, și a fost sediul Palatului Administrativ Dorohoi.

 

 

Muzeul dispune în prezent de 21 săli de expunere, o sală de expoziții și alte activități, birouri, depozite și un laborator de restaurare – conservare. Patrimoniul de istorie naturală însumează peste 285.000 de bunuri de importanță științifică din toate grupele sistematice, cu exemplare unice în lume și Europa, multe dintre ele clasate în categoria TEZAUR.

 

O adevărată bijuterie arhitectonică, clădirea se află, însă, într-un stadiu avansat de degradare: decolorarea treptată a zugrăvelilor și vopsitoriilor, tencuielile sunt zgâriate și ciobite, intemperii, infiltraţii, igrasie, uzură a materialelor. Anumite panouri metalice, zidărie, panourile de beton au vopsitoria/finisajul deteriorate, ruginite sau pur și simplu lipsesc. Astfel, poate fi puse în pericol nu numai conservarea monumentelor, ci și bunurile din patrimoniul cultural și istoric păstrate în muzee sau depozite.

 

Având în vedere cele expuse mai sus, senatorul Dorinel Cosma adresează ministrului Culturii, Raluca Turcan, mai multe întrebări:

 

1.           Care sunt soluțiile oferite de ministerul pe care îl conduceți  pentru a începe în termen rapid consolidarea și reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi?

 

 

2.           Ministerul Culturii poate asigura din fonduri extrabugetare sau nerambursabile suma necesară pentru consolidarea și reabilitarea?

 

3.           În 2017, Muzeul de Științe ale Naturii Dorohoi a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II Relocare – Obiective noi, primind o finanțare de 399.960 lei, pentru demararea procedurii de achiziție publică de servicii de proiectare, în vederea elaborării proiectului de consolidare și restaurare. Puteți să transmiteți situația detaliată a proiectelor de reabilitare și consolidare din 2017 până în 2022?

 

4.           Pe ce s-au cheltuit concret sumele de bani pentru reabilitarea clădirii, având în vedere starea ei actuală?

 

 

Comunicat de presă 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata