Heliportul medical din Botoșani a fost inaugurat

0 593

Proiectul heliportului medical a fost finalizat astăzi, prin efectuarea zborurilor de probă la care au participat și reprezentanții Inspectoratului General de Aviație (IGAV), instituția care va opera heliportul Botoșani.

Heliportul Botoșani a fost realizat în contextul implementării proiectului „The CBC Romania – Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for training and maintaining the capacity of proffesional personnel to intervene in emergency situations – SMURD 2”.

La activitate au participat prefectul județului Botoșani,  Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina-Elena Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, inspectorul șef al I.S.U. Botoșani,  colonel Decebal-Dan Muraru, precum și reprezentanți ai partenerilor din proiect și din cadrul instituțiilor cu care colaborează Inspectoratul General de Aviație al M.A.I.

„Este un proiect transfrontalier, cu finanțare europeană, pe care l-am demarat în 2018 și pentru care, alături de autoritățile locale, din postura de senator, m-am luptat pentru a fi implementat și la Botoșani. Apoi, împreună cu colegii de la 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹_𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁𝗲𝗮𝗻_𝗕𝗼𝘁𝗼𝘀𝗮𝗻𝗶 am fost alături de echipa de proiect de la IGAv în toate fazele de implementare, decongestionând situațiile problematice și acordând sprijinul nostru ori de câte ori a fost nevoie. Ne-am implicat pentru realizarea acestui proiect, deoarece el este foarte important pentru locuitorii județului, fiind parte componentă a procesului de modernizare a sistemului sanitar botoșănean. Dorim o dezvoltare integrată a acestuia și de aceea am implementat sau avem în diferite stadii de implementare proiecte de peste 45 de milioane de euro care vor contribui din plin la creșterea calității actului medical.

Un partener important în operaționalizarea heliportului a fost domnul primar Cosmin Andrei, care a găsit soluția modernizării accesului, astfel încât transferul pacienților grav bolnavi să se facă în cele mai bune condiții” a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

În cadrul acestui proiect transfrontalier, au fost realizate şapte heliporturi în România şi Republica Moldova, prin intermediul Programului Operaţional Comun 2014-2020 România- Republica Moldova.

În România, heliporturile au fost construite în municipiile Botoşani, Iaşi şi Galaţi, iar în Republica Moldova, două în Chişinău şi câte unul la Bălţi şi Cahul.

„Ne aflăm astăzi la evenimentul de închidere a proiectului SMURD 2. Este un proiect de suflet, întrucât vine în continuarea primului proiect în care SMURD a fost implementat în Republica Moldova și care vine ca o continuare a îmbunătățirii serviciilor medicale de urgență. Ne aflăm la inaugurarea heliportului din Botoșani, primul aerodrom certificat în județul Botoșani. Era nevoie de această investiție deoarece în întreg județul Botoșani nu exista un aerodrom certificat și în mod special acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte”, a precizat inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache.

 

 

Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră, fiind o continuitate a primului proiect european SMURD, implementat începând cu anul 2014. Bugetul total al proiectului a fost de 10 milioane euro, asigurat din fonduri europene nerambursabile, pentru realizarea obiectivului „Heliport Botoșani, valoarea totală a investiției fiind de peste 1,8 milioane lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata