Foștii parlamentari vor putea ajunge mai ușor prefecți sau subprefecți

1 274

Guvernul Florin Cîțu va modifica legea astfel încât prefecții și subprefecții vor putea fi membri de partid. În proiectul de Ordonanță de Urgență sunt enumerate criteriile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a ocupa funcția de prefect sau subprefect. Una dintre condiții nu trebuie îndeplinită de foștii parlamentari.

Potrivit proiectului de OUG consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;

b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;

c) are capacitate deplină de exerciţiu;

d) nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

e) nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;

f) are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

g) a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii.

Această ultima condiție se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari public.

De asemenea, se instituie o excepție de la această regulă: poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiţia ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcţie să absolve un astfel de program, precum şi o persoană care a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.

Textul integral al proiectului de OUG poate fi consultat aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comentariu
  1. un cetatean Spune

    Lista-i lunga la cati fosti parlamentari isi doresc un post caldut si bine platit ,dar ma intreb oare sunt competeni sau sunt pe liste in ordinea gradului de rudenie cu sefi ca doar e la moda .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata