Editie aniversara a proiectului „Parlamentului Tinerilor”

0 428

Peste o sută de tineri liceeni şi studenţi au participat, timp de 3 zile, la cea de-a 10 ediţie a proiectului „Parlamentul tinerilor”, organizat de Asociaţia Pro Democraţia, Camera Deputaţilor şi Fundaţia Hanns Seidel România. Printre aceştia s-au aflat şi tineri din Botoşani care alături de ceilalţi participanţi au experimentat ce înseamnă să fii parlamentar.
„Parlamentul este locul unde se stabileşte consensul şi în care se dezbate, în mod sincer şi democratic, viziunea despre viitorul României. Interesele private sunt dezbătute aici şi se amalgamează în ceea ce se numeşte interesul naţional. Nu majoritatea are interesul naţional, nu majoritatea reprezintă interesul naţional, ci Parlamentul în totalitatea lui”, a spus Cristian Pârvulescu, peşedintele fondator al Asociaţiei Pro Democraţia.

Organizatorii au oferit celor 120 de tineri posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituţii democratice. Pe parcursul celor trei zile, aceştia au propus și dezbătut mai multe inițiative legislative, într-o serie de simulări ale procesului decizional din Parlamentul României, la nivelul grupurilor parlamentare, comisiilor (Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Comisia pentru sănătate și familie, Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic) şi şedinţelor de plen.
Şi pentru că e An Centenar unul dintre participanţi a venit cu o propunere care i-a surprins pe organizatori dar care a fost împărtăşită de toţi cei prezenţi. S-a decis toţi cei prezenţi, trecând de orice conflict politic, să intre într-o horă în sala de plen.
Noutatea acestei ediții a constat în faptul că șase foști participanți la edițiile anterioare au fost prezenți acum, în calitate de mentori, la această ediție aniversară. Toți studenții admiși în acest proiect au prezentat eseuri în care au expus problemele din comunitatea din care provin și au propus soluții pentru rezolvarea acestora.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata