CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU, PREȘEDINTE ALDE: „VREM SĂ ARĂTĂM CĂ SUNTEM CAPABILI LA ACESTE ALEGERI SĂ FACEM O SURPRIZĂ”

0 424

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a participat, alături de candidații ALDE pentru Parlamentul European, la Bacău, la prima lansare regională. La această întâlnire au participat membri ai filialelor ALDE din județele Bacău, Vrancea, Galați și Neamț. ALDE și-a propus ca în campania pentru alegerile pentru Parlamentul European ca în fiecare regiune a țării să fie organizată o întâlnire regională pentru prezentarea candidaților.

Călin Popescu-Tăriceanu le-a spus membrilor ALDE că „viitorul proiect european nu poate să fie Europa cu mai multe viteze, Europa care lasă o parte din state în urmă. Vreau să fie Europa solidarității, a coeziunii, în care toate țările sunt tratate pe picior de egalitate. Asta e Europa în care am crezut că intră România la 1 ianuarie 2007. Aceste linii directoare nu le voi abandona niciun moment”.

Președintele ALDE le-a transmis membrilor ALDE prezenți la Bacău că ambiția sa este aceea ca România să devină a șasea economie a Uniunii Europene, după ce Marea Britanie nu va mai fi membru al UE: „Ambiția mea e să văd România devenind a șasea economie a UE. Am convingerea că acest lucru e posibil. E posibil dacă cineva ca președinte va reuși să unească energiile pozitive într-un ambițios proiect de viitor. România a avut după 1990 două proiecte de mare anvergură în jurul cărora întreaga clasă politică s-a strâns: aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. De aceea, am încredere că vom reuși să facem România a șasea putere economică a Europei”.

Președintele ALDE a afirmat, în cadrul discursului susținut la Bacău, că alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un moment decisiv în evoluția ALDE: „Dincolo de alegerea celor care sunt pe lista pentru Parlamentul European, acesta va fi un moment în care putem să ne consolidăm rezultatele. Nu este numai interesul candidaților să avem rezultate bune. Eu cred că e interesul organizațiilor din această zonă a Moldovei, pentru că rezultatele acestea vor fi baza pe care așezăm rezultatele de la anul de la alegerile locale și parlamentare”.

Liderul ALDE a precizat că „în sondaje ALDE stă foarte bine. Suntem clasați pe locul 3 după PSD și PNL. Vă arunc mănușa, vă fac o provocare. În București ultimul sondaj făcut de CURS arată că ALDE are 19% în fața PNL, care are 17%. Eu am ambiția ca ALDE să fie în fața PNL”.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus că politica se aseamănă de multe ori cu sportul: „În sport, o victorie aduce altă victorie. Să arătăm că suntem capabili la aceste alegeri să facem o surpriză. Cred că trebuie să fim cu toții și conștienți, dar și responsabili că o victorie e posibilă. Victoria poate fi a noastră, dar mai e nevoie de ceva efort”.

Secretarul general al ALDE Daniel Chițoiu le-a transmis membrilor partidului că: „Am venit la Bacău să prezentăm lista de candidați a ALDE. Avem cu ce merge în fața oamenilor și să le spunem că avem cu cine să îi reprezentăm în Europa. Toți reprezentanții noștri pot veni cu proiecte care să ajute România”.

Norica Nicolai, membru al Parlamentului European și candidatul de pe poziția întâi a listei ALDE, a declarat, în cadrul discursului susținut, că „Uniunea Europeană trebuie să fie o uniune a respectului. Nu am văzut acest respect la mulți dintre liderii noștri. Dacă tu nu te respecți, nu te va respecta nimeni”.

De asemenea, Norica Nicolai a spus membrilor ALDE că se bucură că nu mai face parte din PNL, un partid „care a devenit unul de slugi”: „Adevăratul liberalism este aici, în ALDE. Asta trebuie să le spunem românilor în această campanie”.

Totodată, membrul ALDE al Parlamentului European a afirmat că „nu poți îndrepta Europa dacă nu îți respecți propriul popor. Eu știu că Europa e a tuturor. Respectăm și merităm să fim respectați și cred că despre asta trebuie să vorbim în Europa”.

Norica Nicolai a mai subliniat că: „Nu voi ceda până în clipa în care nu voi vedea că în România fiecare e respectat și se respectă pe sine. Trebuie să începem să ne învățăm copiii respectul de sine, respectul față de această țară. Principala noastră bătălie e pentru mai mult respect pentru România în Uniunea Europeană”.

Președintele ALDE Iași, deputatul Varujan Vosganian, care este și candidatul de pe poziția a cincea pe lista ALDE, a declarat în fața membrilor prezenți la Bacău că „împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, în noaptea Anului Nou 2007, am sărbătorit, el ca prim-ministru, eu ca ministru, intrarea României în Uniunea Europeană”.

„Mesajul nostru puternic este Europa începe la noi acasă. Și pentru că Europa începe de la noi de acasă, atunci putem vorbi despre Europa ca despre casa noastră. Putem spune că vrem Europa solidară, fără ierarhii, fără mai multe viteze, Europa a respectului reciproc. Vreau să vorbim despre Europa fără frontiere, fără mecanisme de verificare”, a spus liderul ALDE Iași.

Varujan Vosganian a subliniat că „nu am niciun complex că sunt român”, acesta transmițându-le membrilor ALDE să fie „mândri că sunteți români, dar fiți mândri și lucizi, nici vanitoși, nici umili”.

Deputatul ALDE a mai spus că „România în această Europă solidară, a coeziunii, trebuie să fie lider regional pentru extinderea pentru Balcanii de Vest și Moldova”.

Varujan Vosganian l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru declarație privind cetățenii din Republica Moldova. „Orice face președintele împotriva unui român înseamnă că nu e demn de funcția pe care o are. Nu poți să spui ca cetățean al României că sunt două popoare de o parte și alta a Prutului. Avem noi oare două limbi? Nu sunt Eminescu, Creangă, Goga și Blaga scriitori și de colo și de colo? Oare Ștefan cel Mare nu e voievodul și al unora și al celorlalți?”

La rândul său, Renate Weber, membru al Parlamentului European și candidatul ALDE de pe poziția a treia, a spus că „alegerile care vin sunt despre Europa, despre Uniunea Europeană, sunt despre România și sunt despre ALDE. Sper din suflet ca România să trimită în Parlamentul European oameni care să contribuie la reformarea acestei structuri, la aducerea ei aproape de cetățeni, la o debirocratizare”.

Renate Weber a spus că românii trebuie să știe că „nimeni din opoziția din România nu ia în Parlamentul European apărarea românilor care sunt în afara granițelor țării sau în interiorul lor. (…) Cum să se prezinte în fața electoratului azi cei care sunt de acord să apere de fapt interesele altor țări și al altor cetățeni decât cele ale cetățenilor lor”.

De asemenea, Renate Weber a subliniat că alegerile pentru Parlamentul European sunt „marele nostru test pe care îl vom da acum. Noi am venit cu o echipă formată din oameni buni profesioniști și cu multă experiență. Acest partid este adevăratul și singurul partid liberal din România. Testul cel mare va fi să îi convingem pe cetățeni, pe oamenii obișnuiți să meargă la vot și să ne aleagă pe noi”.

Reprezentantul ALDE în Parlamentul European a precizat că președinția Consiliului UE a României este un succes la nivel european: „Ne-a denigrat atât de mult și președintele și PNL și alții din opoziție, USR, ne-au denigrat atât de mult că realmente cei din afară se așteptau să nu reușim nimic. Noi, cu multă muncă, am reușit să facem ceea ce țările care au fost înaintea noastră nu au reușit să facă. Bravo coaliției, bravo Guvernului!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata