Baremul de inaltime pentru concursul de admitere in scolile de subofiteri de ar putea fi eliminat

0 1.384

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că pentru concursul de admitere în şcolile de subofiţeri, care va avea loc în ianuarie 2018, ar putea fi eliminat baremul de înălţime, iar proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece.

„Introducerea traseului practic aplicativ la concursul de admitere în şcolile de agenţi şi subofiţeri ale Ministerului Afacerilor Interne, în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice susţinute la examenele precedente, are la bază mai multe argumente, printre care şi cele legate de necesitatea adaptării probelor de concurs la nevoile instituţionale şi la standardele internaţionale. Menţinerea probelor sportive susţinute până în prezent (alergare de rezistenţă, viteza şi aruncarea mingii medicinale), ar fi făcut imposibilă susţinerea examenului de admitere din ianuarie 2018, în special din cauza condiţiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune în pericol sănătatea şi integritatea corporală a candidaţilor”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către ministerul Afacerilor Interne.

O consecinţă a acestei schimbări, explică ministerul, este eliminarea baremului de înălţime, care a fost întotdeauna un criteriu de departajare a candidaţilor.

„Din perspectiva nevoilor instituţionale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calităţi motrice de bază – viteza, rezistenţa, îndemânarea şi forţa, dar şi la verificarea rapidităţii reacţiei candidatului. Fiecare concurent de la instituţiile de învăţământ ale MAI care pregătesc poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente într-un timp de maxim 2 minute şi 25 secunde”, conform comunicatului de presă.

Instituţia precizează că, prin prisma activităţilor desfăşurate de către IGSU, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru şcolile de jandarmi şi de poliţie, fiind vorba despre 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut şi cinci secunde.

Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI şi a Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unităţile militare ale MAI, care este pus în dezbatere publică.

În conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în şcolile de agenţi şi subofiţeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenţi de poliţie, 700 pentru subofiţeri jandarmi, 300 pentru subofiţeri pompieri şi 280 pentru poliţişti de frontieră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata