Ziua Romaniei a fost marcata la Botosani in costume populare, cu tricolor si „Fetele din Botosani” – FOTO – VIDEO –

0 4.388

Ziua Naţională a României a fost marcată azi de sute de botoşăneni alături de oficiali în Centrul Istoric. În costume populare, cu tricolor fiecare a venit să-i cinstească pe eroii neamului, chiar dacă ploaia nu a încetat pe toată perioada manifestărilor.

Oficialităţile s-au adunat în faţa Palatului Administrativ, şi în frunte cu prefectul judeţului, Dan Şlincu, preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi şi primarul Cătălin Flutur. De aici au mers în Centrul Vechi.

După ce militarii din detaşamentul de onoare i-au dat onorul reprezentantului Guvernului în teritoriu a urmat intonarea Imnul Naţional al României de cele patru botoșănene, Iustina Irimia, Lorena Dupu, Loredana Călin și Simona Mazăre ce promovează județul cu melodia „Hai la Botoşani”.    – VIDEO IMN NATIONAL ROMANIA

A urmat oficierea unui Te Deum de către un sobor de preoţi după care au urmat alocuţiunile oficialităţilor. Ce poate fi mai important decât faptul că an de an suntem prezenţi şi sărbătorim această zi? Văd alături de noi şi copii şi îi felicit pe părinţi sau bunici pentru că le oferă o lecţie de istorie, o sărbătoare pe care o trăim împreună pentru că aşa trebuie să fie: să fim uniţi, să nu ne dăm deoparte atunci când suntem chemaţi să facem lucruri bune, aşa cum nu s-au dat deoparte nici cei care au făcut Unirea. România lor este România noastră iar noi le suntem datori înaintaşilor noştri să facem din această Românie ţara de care să fim mândri. Ca atare, cu mândrie vă spun acum La mulţi ani, români! La mulţi ani, Botoşani!”, a transmis  prefectul Dan Şlincu. Discursurile au continuat cu cele ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, primarului Cătălin Flutur, preşedintelui PNL, Costel Şoptică.

„Dragi botoşăneni, chiar dacă fiecare generaţie îşi trăieşte timpul ei şi are propriile proiecte de viitor, care depind de cadrul istoric, social-economic şi cultural, de oportunităţile care îi sunt oferite şi chiar dacă mai uităm să valorizăm ceea ce înaintaşii noştri au reuşit să realizeze fiecare sărbătorire a Zilei Naţionale ar trebui să fie un prilej de a da o nouă dimensiune românismului şi solidarităţii noastre. Vă invit să ne bucurăm împreună de acest 1 Decembrie, vă doresc sănătate, să vă bucuraţi de cei dragi şi bunul Dumnezeu să vegheze asupra poporului român”, a fost mesjaul lui Costică Macaleţi. 

„1 Decembrie reprezintă zenitul istoriei noastre naţionale, momentul în care toate acumulările, progresul, ca şi regresul, au primit un rost şi au căpătat un contur. Este clipa în care istoria s-a oprit şi a refuzat să mai cadă peste noi în pofida faptului că România Mare nu a rezistat aşa cum ar fi fost firesc. 1 Decembrie este lecţia pe care trebuie să ne-o amintim şi să ne-o însuşim în permanenţă, simbolul posibilului, semnul că şi poporul nostru poate şi trebuie să îşi realizeze obiectivele şi să nu îşi abandoneze idelaurile”, a spus Cătălin Flutur.

„La ceas aniversar, cred că toată suflarea românească, de aici şi de peste hotare, de la conducătorii ţării la oamenii simpli, trebuie să îşi reamintească şi să înveţe înălţătoarele vorbe rostite acum 99 de ani: „Unirea face puterea!”. Numai prin unitate, sacrificiu, toleranţă şi bună-înţelegere între români vom reuşi să găsim calea spre progres, spre dezvoltarea ţării, spre un trai mai decent pentru oameni. 1 Decembrie este momentul cel mai vibrant al ţării noastre. Este ziua în care fiecare dintre noi, cei ce simţim româneşte, trebuie să reflectăm asupra activităţii noastre, să gândim pozitiv, să căutăm să ne perfecţionăm în tot ceea ce facem! Este momentul să ne mai iubim unii pe alţii şi să iubim, şi mai mult, din tot sufletul, România!  Vă doresc tuturor multă sănătate, putere de muncă şi împlinirea tuturor dorinţelor. La Mulţi Ani, România!” ,a fost mesajul lui Costel Şoptică.

A urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, fiecare grup fiind insoţit de elevi îmbrăcaţi în costume populare de la Şcoala din Vf. Câmpului. La final a avut loc defilarea detaşamentului de onoare.

VIDEO DEFILARE

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata