locale psd
locale sus

Ziua Armatei a fost sarbatorita azi si la Botosani – VIDEO –

0 580

Ziua Armatei a fost sărbătorită azi şi la Botoşani. Oficiali locali şi judeţeni, reprezentanţi ai armatei dar şi  cetăţeni au fost prezenţi la acţiunile ce au avut loc de la ora 10.00 la Monumentul Eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial. După un slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi au urmat discursurile prefectului Dan Şlincu, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean.

Dan Şlincu : „Ne găsim astăzi într-un moment în care îi sărbătorim pe cei care au ales haina militară, care sunt alături de noi şi ne amintesc de onoare, patriotism şi datorie. În egală măsură, însă, îi comemorăm pe cei de dinaintea lor, pe acei eroi datorită cărora trăim într-o ţară liberă şi independentă.

Ziua Armatei reprezintă pentru noi ziua în care onorăm memoria soldaţilor trecuţi în lumea drepţilor dar, şi chiar aş vrea să subliniez lucrul acesta, îi cinstim şi pe cei care ne sunt alături acum. Îi cinstim pe militarii români – în general, şi pe cei botoşăneni, în special, şi cărora trebuie să le mulţumim că, şi datorită lor, România reprezintă un partener important în cadrul NATO.

Ei ne fac cinste în teatrele de operaţii în care România detaşează forţe militare, iar simţul datoriei şi cel al respectării angajamentului ne amintesc de jertfa şi determinarea militarilor români datorită cărora am ajuns să sărbătorim această zi: cei care în ziua de 25 octombrie 1944 eliberau de sub ocupaţia horthysto- fascistă ultimele teritorii româneşti.

În memoria sacrificiului militarilor de atunci şi în onoarea militarilor de astăzi, să plecăm, cu respect, capul în faţa acestor oameni pentru care noţiunea de „acasă” defineşte tot ceea ce există între graniţele patriei.

Oameni buni, Să trăiţi!”

Costică Macaleţi : „Ziua Armatei Române este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care poartă însemne militare, ci pentru întreaga țară, datorită respectului, prețuirii și încrederii de care se bucură instituția Armatei, în rândul tuturor cetățenilor. Seriozitatea și profesionalismul, de care ati dat dovadă, au contribuit la conturarea unei imagini pozitive iar faptul că, de fiecare dată v-aţi făcut datoria acolo unde a fost nevoie de dumneavoastră, v-a adus atât recunoştinţa  noastră cât și a aliaţilor noştri din NATO. La ceas aniversar, aducem un omagiu tuturor ostașilor români căzuţi la datorie, de-a lungul veacurilor, în numele aspirațiilor de independență și libertate ale acestui popor.  Gândurile noastre de  apreciere și profundă stimă, se îndreaptă, deopotrivă, către cei aflaţi acum în slujba ţării, sub culorile drapelului naţional, militari şi specialişti civili ai Armatei, către veteranii de război, militarii în rezervă şi în retragere, care au servit patria cu onoare şi credinţă. În numele Consiliului Județean Botoșani dar şi al meu, vă felicit și vă urez succes în activitatea pe care o desfăşuraţi”.

simio cosma

Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane şi defilarea militarilor.

De la ora 19.00 va avea loc retragerea cu torțe a militarilor, pe traseul Cercul Militar – strada Cuza Vodă – strada Marchian – Bulevardul Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

VIDEO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata