Ziua Armatei a fost sărbătorită azi și la Botoșani

0 335

Ziua Armatei a fost sărbătorită azi şi la Botoşani.

Oficiali locali şi judeţeni, reprezentanţi ai armatei dar şi cetăţeni au fost prezenţi la acţiunile ce au avut loc de la ora 10.00 la Monumentul Eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial.

În deschiderea manifestări primarul Cosmin Andrei și comandantul Garnizoanei Militare, locotenent colonel Ovidiu Damian au salutat Drapelul Național.

După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi au urmat discursurile oficialităţilor , respectiv prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean Doina Federovici, primarul municipiului Cosmin Andrei și locotenentul colonel Ovidiu Damian,  și depunerea de coroane.

Un moment special a fost venirea la manifestări a unui grup de copii de la Grădinița Nr. 15 din municipiul Botoșani. Cu stegulețe în mână aceștia au fost vizibil emoționați de festivități cu atât mai mult cu cât au stat alături de soborul de preoți la invitația lansată de președinte Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

 

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri. Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata