parlamentare sus
achitei top

Voucherele de vacanţă, eliminate de la 1 decembrie

1 5.928

Abia introduse, voucherele de vacanţă s-au dovedit un eşec total şi vor dispărea. De la 1 decembrie, vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de concediu, de valoarea salariului minim brut. Nu e clar cum se vor acorda aceşti bani, însă o variantă de lucru ar fi ca aceştia să fie oferiţi în numerar, ca o primă de concediu. Între timp, tot mai multe pensiuni din ţară refuză tichetele de vacanţă. În vârf de sezon, preferă banii jos.

psd parl jos

La unele pensiuni nu se mai acceptă tichete de vacanţă, deşi figurează pe lista unităţilor de cazare care acceptă o astfel de plată. Altele au deja toate camerele rezervate.

„Hotelurile nu doresc să primească vouchere pentru că trebuie să trimită la decontare, pot să-şi primească banii după 2-3 săptămâni şi, de asemenea, este un comision de 1% care se plăteşte emitenţilor de vouchere”, spune Alin Burcea, Prim-vicepreşedinte ANAT.

Voucherele, înlocuite de indemnizaţii de vacanţă

De la 1 decembrie, însă, voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, vor fi eliminate. Prevederea se regăseşte în legea salarizării. Tichetele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut care, acum, este de 1.900 de lei.

Modul în care se vor acorda indemnizaţiile urmează să fie stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Potrivit informaţiilor obţinute de Observator, indemnizaţia se va acorda în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă, urmând ca acesta să aducă facturi sau documente doveditoare în termen de şase luni. Adică să facă dovada că a folosit banii pentru cazare.

„Noi solicităm să se continue această poveste cu voucherele pentru că este bună pentru toată lumea. Pentru cei care deţin hoteluri nu doar pe litoral, în toată ţara, se bucură de creşterea vânzărilor pentru că toată lumea le poate folosi numai pentru vacanţe în România”, declară Alin Burcea.

Potrivit agenţiilor de turism, tichetele de vacanţă au dus la creşterea vânzărilor pentru pachetele turistice cu destinaţii interne.

1 Comentariu
  1. Stefan Spune

    Cine judeca, realizeaza ca voucherele de vacanta sunt o tampenie ce apartine fostului ministru al turismului, Udrea! Scopul era ca banii dati pentru cocedii sa fie folositi in Romania! De parca o factura si un bon fiscal de la o unitate hoteliera din Romania nu era suficient! Stiti ca pe fiecare tichet de vacanta trebuie scris data folosirii, numele unitatii, stampila? Stiti cat timp trebuie sa pierzi pentru a face asta la sute sau mii de tichete? La inceputul comisionul luat de emitenti era de 8-15% !!! Acum e de 1% . De ce trebuie sa arunacam banii si sa pierdem timpul cu asa ceva? Ca sa castige niste indivizi bani?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata