pas top

Virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat la 11 mistreți gasiți morți în județul Botoșani

0 189

Virusul Pestei Porcine Africane depistat la un număr de 11 mistreți gasiți morți pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un număr de 11 capete porci mistreți gasiți morți in stufărișul de la Iazul Lebăda, de pe raza localității Tulbureni, in data de 09 si 11 aprilie 2021. Cazul nou PPA a fost depistat pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Bălușeni, administrat de A.J.V.P.S. Botoșani.

Confirmarea PPA a fost declarată în urma emiterii buletinului de analiză de către Laboratorul de Referință al I.D.S.A. București.

Imediat, cadavrele au fost distruse prin incinerare si ingropare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zone infectate.

In data de 13 aprilie 2021, a fost convocata ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții .

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

DSVSA Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Botoșani solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Director executiv,

dr. Mihai Țurcanu

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata