VIDEO Tiberiu Nichiteanu : Secretul tanarului fermier cu afaceri fara imprumut de la banca

0 1.732

O afacere care să aibă profit și fără credite de la bănci este succesul de care se bucură un tânăr fermier din Botoșani. Pe malul Prutului la 34 de ani Tiberiu Nichiteanu a găsit cheia succesului în afaceri. „Noi nu riscăm nicioadată pentru că nu avem credite, lucrăm doar pe cash. Orice cumpărăm orice investiţie o facem doar atunci când avem bani. Noi suntem pregătiţi dinainte. Tot ceea ce am făcut am făcut din profit și din proiecte cu fonduri europene nu pe credite în bancă” a declarat Tiberiu Nichiteanu.
Administrează și se ocupă de tot ceea ce înseamnă ferma Nicvitib din comuna Rădăuți Prut, respectiv aproximativ 1.300 de hectare de teren, producție depozitată în magazii aerisite, utilaje agricole noi și piață de desfacere.  A investit 300.0000 de euro într-o magazie spațioasă, modernă unde porumbul sau grâul sunt aerisite modern.
„Aici avem aproximativ 3.000 de tone de porumb din producţia proprie şi îl păstrăm până în primăvară fără nicio problemă. Capacitatea totală a depozitului este de 5.000 de tone. Aici am mai avut floare şi soia dar am fost nevoit să le vând pentru că am avut de făcut plăţi. Nu cred că în judeţ mai există depozite de această capacitate. Mie îmi place pentru că este o clădire frumoasă şi spaţioasă dar şi elegantă şi practică. Această magazie a costat aproximativ 300.000 de euro. Au fost din banii firmei, fără proiect. Dar în următorul an vreau să fac un proiect pentru încă o astfel de magazie pentru că este nevoie de încă un uscător. Magazia este goală doar atunci când o măturăm şi o dezinfectăm. Avem producţie în fiecare an şi ferma noastră este consacrată pentru că obţinem producţii foarte bune chiar şi atunci când sunt ani mai secetoşi. Am obţinut aproximativ 10 tone de porumb la hectar într-un an foarte greu”, a spus Tiberiu Nichiteanu.
Munca de dimineață până seară, salarii decente și oameni agajați din 1996 contribuie la succesul Nicvitib. Tiberiu Nichiteanu este alături de salariați de dimineață până după miezul nopții, iar fiecare angajat are utilajul său pe care muncește. Și pentru că este mulțumit de munca oamenilor săi și salariile sunt pe măsură.

„Secretul este că sunt aici mereu, aşa cum mă vedeţi şi acum, doar îmbrăcat mai adecvat, dar sunt aici. Dimineaţa de la şase până noaptea la două la trei. Avem cu ce lucra, avem oameni, suntem una dintre firmele care nu duc lipsă de angajaţi, avem şi mai mulţi pentru că nu mergem pe numărul minim de angajaţi pentru că nu-i exploatăm cum fac alţi patroni. Nu lucrăm în schimburi, fiecare tractorist are utilajul său. Avem opt tractoare și două combine și fiecare lucrează pe utilajul său. Avem angajaţi din 1996 și au salarii de aproximativ o mie de euro lunar. Avem zece angajaţi peramenenţi și când avem mai multă treabă luăm doi – trei sezonieri.
În primul rând știm să ne comportăm cu ei, suntem oameni civilizaţi și în același timp știm ce să le cerem pentru că știm meseria cu care ne îndeletnicim nu suntem ca și alţii veniţi în agricultură doar pentru profit. Avem și piaţă de desfacere. Dacă dau câteva telefoane alegem preţurile cele mai bune și facem contractul”, a adăugat tânărul fermier.
Nu i-a fost ruşine să revină la munca câmpului după ce a absolvit Colegiul Naţional „A.T. Laurian” şi cursurile Universităţii A.I.Cuza din Iaşi. Iar pentru cei care doresc să aibă succes în agricutură are şi un sfat. „Eu lucrez de la sfârșitul clasei a VIII -a pentru că este o fermă de familie începută de tatăl meu în 1996 cu maxim 10 hectare și acum am ajuns la aproximativ 1.300 de hectare. Mie mi-a plăcut. Puteam să merg oriunde să pierd vremea dar mi-a plăcut să vin să lucrez pentru mine și vreau să ajung cât mai departe. Cei care doresc să aibă succes în acest domeniu trebuie să lase mașinile, vacanţele și vilele pe mai târziu. Să cumpere teren, să plătească angajaţii și să cumpere utilaje bune”, a spus Tiberiu Nichiteanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata