VIDEO – Slujba la Tocileni la 12 ani de la trecerea in nefiinta a Patriarhului Teoctist Arăpaşu

0 966

Momente emoţionate şi pioase marti la comemorarea a 12 ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist. Slujba de parastas a fost săvârşită de un sobor de preoţi la Casa Memorială din satul natal a Prefericitului Părinte Patriarh Teoctist din satul Tocileni comuna Stăuceni. Cateva zeci de localnici au participat la slujba.

VIDEO COZMIN EPURAS

„Aceasta comunitate a daruit cel de-al cincilea patriarh al Romaniei. Noi l-am considerat pe langa luceafarul poeziei romanesti Mihai Eminescu pe parintele Patriarhul Teoctist luceafarul ortodoxiei romanesti. De aceea, in fiecare an, la aceasta zi comemoram aceasta personalitate si ii vom purta respect de acum incolo” a declarat Cozmin Epuras, primarul comunei Stauceni. Casa memorială dedicată Patriarhului Teoctist Arăpaşu a fost construită în 2014. În cadrul edificiului, ridicat în localitatea de naștere a Părintelui Patriarh, sunt expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Casa a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu și este construită în stilul specific arhitecturii moldoveneşti. Aceasta este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă.

VIDEO SLUJBA POMENIRE

În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii.Patriarhul Teoctist a fost cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Timp de 21 ani, timp în care a condus Biserica Ortodoxă Română, Părintele Patriarh a reușit ca în vremuri extrem de tulburi să mențină vie tradiția și credința ortodoxă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata