VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Este un conflict fără sens…”

0 319

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit marţi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

„Suntem indignații de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Este un conflict fără sens. Deplangem pierderile de vieti omenesti cauzate de un conflict militar fara sens. Dar idiferent de deznodământul acestui conflict, avem deja un invingator, poporul ucrainean, care a devenit un simbol al lupei pentru libertate.

Agresiunea Rusiei a generat o reacție de solidaritate fără precedent. UE demonstrează din nou că e o mare familie, că împreună suntem mai puternici. Apatenența României la UE și NATO, dublată de parteneriatul strategic cu SUA, reprezintă cel mai mare câștig din ultimii 30 de ani.

România a fost și e implicată în toate deciziile aliate și sprijină Ucraina și cetățenii săi care caută refugiu. Le mulțumesc tuturor românilor care ajută autoritățile. Am decis azi în CSAT următoarele măsuri:

Intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea posturii defensive pe flancul estic NATO prin forțe aliate.

În contextul general, este necesară susținerea pe diverse domenii a Republicii Moldova, confruntată cu un val de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin.

Am decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina.

Prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acțiuni ale României pe două dimensiuni. Primul – e nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata