VIDEO Aleșii locali au decis: Municipalitatea va cumpăra autobuze electrice
Aleșii locali au decis: Municipalitatea va cumpăra autobuze electrice.
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri a fost cel ce a vizat „Modernizarea transportului public al Municipiului Botoşani prin achiziţia de autobuze electrice”.
Proiectul va fi depus în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Valoarea investiției este de 31.316.937 de lei cu TVA pe partea de achiziție a 11 autobuze electrice, respectiv 3.661.258 de lei pentru amenajarea stațiilor de încărcare.
Înainte de vot nu au lipsit discuțiile contradictorii. Primul care a luat cuvântul a fost consilierul liberal Cătălin Flutur. Fostul edil a discutat despre intenţia de a se renunţa la finanţarea europeană vizând reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul. Acesta susține că municipiul Botoșani este singurul din țară care a renunţat la un proiect finanțat prin Planul Operațional Regional. „Municipiile reședință de județ, prin acest PNRR, nu trebuie să facă nimic, nici măcar nu trebuie să fie deștepți să scrie proiecte. Primesc 9 milioane de euro, moca, deci vin niște bani așa…Vin moca banii ăștia. Noi trebuie să aprobăm astăzi o chestie care nu se încadrează în planurile noastre de dezvoltare, în acel PMUD, va trebui să-l reactualizăm. Ai zeci de milioane de euro în mână și spui, nu, noi nu facem. Dar alții cum au făcut? Întreb. Toți au probleme, cu timpii în primul rând, dar am văzut zeci de proiecte care s-au fazat. Am avut probleme deosebite, a fost COVID în toată țara, nu numai la Botoșani. Găsim soluții. Luăm şi autobuze electrice, nu spun că nu luăm, numai că ceva îmi scapă, de ce suntem noi singurii care nu putem?”, a spus Cătălin Flutur.
A venit cu explicații primarul Cosmin Andrei. „Legat de fondurile europene aprobate pentru infrastructura cu tramvaiul mai sunt și alte municipalități care au probleme. Riscul foarte mare este să rambursăm banii pe care i-am cheltuit până în decembrie 2023, în situația în care nu avem licitație astăzi. Nu avem proiect tehnic și aș putea să vă întreb de ce nu avem proiect tehnic. De ce a fost luată decizia să facem proiectare plus execuție? De ce nu s-a scos separat proiectul tehnic pe care să-l reactualizăm, să avem niște valori? Acestea sunt întrebările. Celelalte municipalități la care faceți referire poate s-au pregătit mai bine și după ce au semnat contractele de finanțare au scos la licitație proiectul tehnic și au început să cheltuiască bani, și-au asumat faptul că pun din bugetul local cofinanțarea”, a precizat Cosmin Andrei.
A urmat un șir de intervenții ale celor doi care au venit cu explicații care să susțină varianta transportului cu tramvaiul, respectiv cu autobuzele. După mai multe multe a urmat votul proiectului care a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi patru abţineri (consilierii PNL Monica Adăscăliţei, Eugen Țurcanu, Ada Macovei şi Daniel Botezatu).