parlamentare sus
achitei top

Victor Construct – Clădirea Teatrului Eminescu se degradează vizibil şi iremediabil

0 500

Reprezentanţii societăţii Victor Construct readuc în atenţie problemele de la Teatrul “Mihai Eminescu”. Aceştia susţin că au trimis peste 75 de adrese oficiale Primăriei Botoşani, peste 42 de adrese către diferite instituţii ale statului, peste 10 memorii către instituţii ale statului, memorii şi adrese tuturor parlamentarilor botoşăneni, dar fără niciun rezultat. Obiectivul a fost vizitat de către doi miniştri PSD şi patru secretari de stat PSD în ultimele 12 luni, fără însă a fi deblocată situaţia.

psd parl jos

Constructorul avertizează că au apărut multe probleme din cauza sistării lucrărilor, probleme ce vor duce la prăbuşirea clădirii teatrului.

Potrivit constructorului, lucrările care s-au făcut în vara anului 2014, după semnarea contractului pentru reabilitarea teatrului s-au degradat aproape în totalitate: subsolul clădirii este plin de apă, igrasie, iar o ciupercă macină şi degradează într-un ritm alert toată clădirea. Starea de degradare este cauzată de factorii de mediu (temperatură, umiditate, cicluri repetate de îngheţ-dezgheţ, agenţi de poluare, microorganisme etc).

Reprezentanţii Victor Construct au mari semne de întrebare în privinţa soluţiilor de finanţare vehiculate în ultima perioadă, susţinând că atât acordarea unei finanţări de la Compania Naţională de Investiţii, cât şi obţinerea unei finanţări europene nu reprezintă decât o fugă disperată după imagine “prin afişarea unor fotografii cu persoane de conducere de la nivel central, sau prin comunicate de presă”.

“Adevărul adevărat este că:

– în cazul finanţării de la Compania Nationala de Investiţii Bucureşti se vor finanţa NUMAI lucrările de consolidare urmând ca restul tipurilor de lucrări (lucrări de arhitectură, structură, instalaţii, etc.) sa fie finanţate de către Primăria Municipiului Botoşani. Starea financiară a Primăriei nu credem ca permite susţinerea lucrărilor deoarece, bugetul este deja insuficient pentru plata salariilor.

În ceea ce priveşte parcursul oficial – pe calea finanţării lucrărilor de catre CNI – trebuie precizat că societatea noastră a pus la dispoziţie toate resursele necesare şi a transmis către autoritate toate documentele solicitate la timpul specificat. De precizat că reprezentanţii societăţii noastre au participat la toate şedinţele care au avut loc la sediul CNI Bucureşti în vederea susţinerii proiectului spre finanţare. La data prezentei, investiţia (doar partea de consolidare) se regăseşte pe lista sinteză a MDRAP şi urmează o procedură foarte greoaie, complexă şi birocratică până la execuţia efectivă a lucrărilor, respectiv: aprobarea în CTE al MDRAP, proiectare, identificarea surselor de finanţare a lucrărilor, licitaţie, adjudecare etc. Realist vorbind, pe această cale, se vor pierde cel puţin 18 luni până la începerea efectivă a lucrărilor.

Faptul ca parte din investiţie se regăseşte pe o listă sinteză nu reprezintă decât 5% din parcursul promovării unei investiţii – în antiteză cu declaraţiile politicienilor care emit pretenţii că ,, au adus banii pentru Teatru…”.

– în cazul finanţării cu fonduri europene dorim să precizăm că în ultima perioadă această variantă e din ce în ce mai vehiculată însă fără nicio măsură concretă. Mai exact, se doreşte includerea investiţiei pe o axă de finanţare, bugetată cu fonduri europene, însă fondurile disponibile nu sunt suficiente pentru începerea şi finalizarea lucrărilor.

Mai exact, se doreşte renunţarea la mare parte din lucrările de consolidare, urmărindu-se încadrarea într-o suma fixă care cuprinde, pe lângă lucrările efective de construire şi activităţile de proiectare, publicitate etc.

Concret, până la data prezentei, societatea nu a primit nicio înştiinţare oficială şi nu sunt fixate termene concrete în vederea conformării pe această axă de finanţare.

În ambele cazuri, la sfârşitul anului 2018, Municipiul Botoşani trebuie să restituie Uniunii Europene o sumă reprezentativă, situaţie ce defineşte capacitatea de gestionare a acestei situaţii de conducerea Primăriei Muncipiului Botoşani.

În concluzie, ambele tabere politice, se întrec în comunicate de presă şi declaraţii fără finalitate şi fără legătură cu realitatea în ceea ce priveşte clădirea reprezentativă a oraşului – Teatrul Mihai Eminescu. În realitate, clădirea se degradează vizibil şi iremediabil”, se arată într-un comunicat de presă transmit de Victor Construct.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata