UPDATE DOCUMENT Masca devine obligatorie în toate spațiile deschise din județul Botoșani

0 1.236

S-a produs o schimbare privind obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise. Peste tot unde rata de incidență a depășit 1,5 la mie, masca devine obligatorie în spațiile deschise. Până acum, pragul era de 3. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban.

Astfel, județelor care aveau până astăzi peste 3 la mie și în care masca era deja obligatorie, se adaugă și județele unde rata de infectare la mia de locuitori este egală sau mai mare decât 1,5 la mie. În aceste județe, în toate spațiile deschise și închise, masca devine obligatorie.

Conform bilanțului de astăzi, acestea sunt județele aflate în zona galbenă, respectiv: Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Valcea, Vaslui.

2. -imagine fara descriere- (captura-de-ecran-din-2020-11-02-la-17-30-02_89721800.png)

UPDATE DOCUMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința de luni seara o hotărâre care prevede obligativitatea purtării măștii de protecție în județele în care rata de incidență a cazurilor de Covid a depășit 1,5 la mia de locuitori. Județul Botoșani se află în această situație, pentru că înregistrează luni, 2 noiembrie o incidență de 1,84 la mie.

„Având în vedere evoluția epidemiologică pe teritoriul României până la data de 02.11.2020,
luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 41, art. 42 alin. 1, art. 43 alin. 1, art. 44 alin. 2 și 3, art. 45 alin. 1 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,
Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
Ludovic Orban”, se arată în Hotărârea CNSU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata