Ultima sansa pentru un transport modern cu tramvaiul la Botosani

0 914

Botoşănenii vor avea parte de un transport de calitate cu tramvaiul doar dacă municipalitatea va reuşi să obţină bani din trei proiecte. Două dintre ele trebuie depuse până pe 29 martie iar al treilea până în luna mai. În cazul în care proiectele nu vor fi depuse la timp sau nu vor fi făcute corect atunci botoşănenii vor fi nevoiţi să folosească aceleaşi tramvaie vechi şi ruginite.

Proiecte separate pentru fiecare linie de tramvai
Municipalitatea va implementa proiectul „Transport urban durabil prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local de călători cu tramvaiul – reabilitare cale de rulare”. Valoarea proiectului este de 20,408 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro, valoare eligibilă. Proiectul are de fapt două componente, fiecare parte fiind pentru fiecare linie de tramvai.

Proiectul va presupune refacerea infrastructurii pentru calea de rulare a tramvaielor, în lungime de 15,8 kilometri cale simplă prin execuţia de cale de rulare în sistem monolit cu dală continuă în linie curentă şi prismă de piatră spartă pe zona buclelor de întoarcere; înlocuirea totală a reţelei de contact şi susţinerea acesteia cu stâlpi metalici; reabilitarea depoului prin construire hală garare – expediere, hală de revizie şi reabilitare hală de revizie, staţie de spălare şi staţie de decantare; reabilitarea clădirii substaţiei de tracţiune (clădirile se vor reabilita pe partea de construcţie, cât şi pe partea de dotări cu echipamente şi utilaje moderne); reabilitarea staţiilor de tramvai; realizarea de schimbătoare de cale automatizate; introducerea sistemului de semnalizare şi semaforizare „undă verde” pentru 11 semafoare; instalaţie de comandă şi control centralizat pentru managementul traficului; implementarea sistemului GPS pentru urmărire circulaţie tramvaie prin dispecerat şi sisteme de informare a călătorilor în staţii şi tramvaie; implementarea sistemului de taxare automată şi validare a biletelor de călătorie (se vor instala 22 de automate de bilete cu plata prin monede, bancnote card bancar şi SMS); realizarea sistemului de supraveghere video în intersecţii şi în staţiile de tramvai; reabilitarea străzilor Peco, Manoleşti Deal, Cornişa, Armeană, Colonel Tomoroveanu, Mihail Kogălniceanu şi Aleea Curcubeului.

86 de milioane de lei pentru achiziţia a 9 tramvaie în Botoşani
86,22 milioane de lei este suma aprobată de aleşii locali pentru cumpărarea a 9 tramvaie noi. În unanimitate consilierii au votat proiectul de hotărâre „Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie în vederea depunerii și obținerii finanțării acestuia din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiții 4e, Obiectivul specific 4.1. Achiziție de mijloace de transport public – tramvaie”.
Proiectul va beneficia de o finanțare din fonduri europene care vor fi primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Investiția ar urma să fie efectuată până în anul 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata