Trei artisti de folclor sunt propusi pentru titlul de Cetatean de Onoare ai municipiului Botosani

0 911

Trei personalități a folclorului botoșănean ce au făcut cinste muzicii populare vor primi titlul de cetățean de onoare a municipiului Botoşani. Este vorba despre solistele Daniela Condurache și Elena Mândrescu dar și despre dirijorul Ioan Cobâlă. Decizia va fi luată de aleșii locali în ședința de la finalul acestei săptămâni la propunerea viceprimarului Cosmin Andrei și consilierului local Daniela Vicol.

Daniela Condurache s-a născut pe 23 mai 1956 la Stâncești comuna Mihai Eminescu. Cu o carieră de peste 30 de ani Daniela Condurache a fost cap de afiș la numeroase spectacole. A debutat în televiziune în 1975, când a luat marele premiu al Festivalului Maria Tănase. A cântat alături de Orchestra Populară Rapsozii Botoşanilor şi Ansamblului Folcloric al MAI şi a lansat şapte albume de muzică populară. Mereu neschimbată cariera a fost pe primul plan şi S-a dedicat cântecului şi publicului în totalitate.  Daniela Condurache mai adaugă ceva, un ceva care oferă farmec firii sale impunătoare: graiul cules din Stancesti, vorba fără stridente, deşi pur populară, fără a obosi, fără a suna fals sau forţat. Daniela Condurache a cucerit de multi ani publicul din România, la care se adaugă, negreşit, românii din diaspora, pe care solista de muzica populară i-a bucurat de nenumărate ori cu melodiile născute in nordul Moldovei, pe meleagurile Botoşanilor.

simio cosma

Elena Mândrescu s-a născut pe Valea Jijiei în comuna Ungureni. Cu o activitate de peste trei decenii Elena Mândrescu este din 1983 solistă a Orchestrei Rapsozii Botoşanilor şi a susţinut sute de spectacole atât în ţară, cât şi pentru românii din Diaspora. Elena Mândrescu provine dintr-o familie de oameni simpli de la ţară, despre care spune că au făcut-o să iubească valorilor autentice româneşti. Ea a înregistrat peste 100 de cântece populare, din care multe au devenit şlagăre. A promovat cântecul popular alături de Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Benone Sinulescu şi alţi mari artişti ai folclorului românesc. Dragostea pentru meleagurile natale şi oamenii locului s-au regăsit în toate cântecele ei.

Ioan Cobâlă născut la 1 ianuarie 1947  iar de numele său se leagă Orchestra Rapsozii Botoşanilor cu care a cucerit lumea. Despre Ioan Cobâlă se vorbeşte numai la superlativ în anii pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei ,,Rapsozii Botoşanilor’’, numele său s-a transformat în renume, nu doar la nivel naţional, ci pe mai toate meridianele lumii. Folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti. Caracterizat de marii etno-muzicologi drept unul dintre cei mai valoroşi dirijori de muzică populară din ţara noastră, Ioan Cobâlă a fost solicitat în nenumărate rânduri să imprime în studiourile de radio şi televiziune melodii care vor dăinui prin veacuri ca o arcă ce trece peste potopul timpului nestematele folclorului românesc.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata