Tramvaiele din Botosani, pericol pentru calatori. 26 de milioane de euro sunt bani pentru modernizarea transportului local

0 382

Un tramvai a luat foc miercuri dimineaţa pe bulevardul Timișoara din București. Din cauza supraîncălzirii unor cabluri, de sub tramvai a început să iasă fum. Patru călători s-au accidentat în timp ce coborau din vagoane, iar doi au suferit atacuri de panică. O astfel de situaţie ar trebui să tragă un semnal de alarmă autorităţilor botoşănene având în vedere că pe străzile din municipiu circulă tramvaie ce au 30 – 40 de ani.
26 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, vor fi folosiți pentru modernizarea transportului local cu tramvaie. „Cea mai mare sumă, că pentru asta este făcută această axă din POR, din cele 32 de milioane de euro pe care i-am accesat se va duce înspre modernizarea transportului local din municipiul Botoșani. Am văzut o serie de păreri, opinii, dar trebuie să fac câteva precizări importante. Banii sunt dați de Uniunea Europeană. Am văzut multe păreri la un moment dat, domni care spuneau că „din banii mei, eu nu mai vreau tramvaie ci vreau troleibuz sau autobuz”. Banii nu sunt ai municipalității, accesăm fonduri europene iar regula este foarte clară cine are tramvai face tramvai, cine are troleibuz face troleibuz. 90% din ghidurile care au apărut pentru acest POR vorbesc despre tramvai ca fiind singurul care nu produce poluare pentru că sensul programului în sine este de a elimina poluarea nu de a rezolva problemele transportului local. În momentul în care noi am făcut planul de mobilitate durabilă, strategia de dezvoltare urbană, am luat în calcul doar tramvaiul pentru că asta era obligația din ghiduri, să fi vrut să facem altceva trebuia să facem cu banii noștri”, a spus Cătălin Flutur, primarul municipiului. Proiectul va consta în reabilitarea în totalitate a căii de rulare a tramvaiului, partea de infrastructură, achiziționarea materialului rulant, respectiv tramvaiele, rezolvarea părții de infrastructură a depoului, cu tot ce înseamnă buclele de întoarcere.
Ultimele tramvaie au fost achiziţionate de Eltrans în aprilie 2011, când pentru 11 tramvaie a fost alocată de la bugetul local suma de 100.000 de euro .Practic au fost achitate un număr de 10 tramvaie, unul fiind oferit de nemţi ca bonus. Plata pentru transportul acestor vehicule este de aproximativ 6.900 de euro, per bucată. Anterior toate tramvaiele deţinute de Eltrans sunt deja depăşite din punct de vedere tehnic, ele fiind fabricate în perioada anilor 1970-1980.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata