Trafic de tigari la frontiera de est cu masini cu numere false sau expirate

0 638

Se menține în continuare riscul de introducere ilegale a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, sacilor de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră.
Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.
În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.
Cazuri inregistrate: În data de 20.03.2018, urmare a activitatilor specifice de politie judiciara intreprinse la nivelul S.T.P.F. Botosani in cooperare cu lucratori p.f. din cadrul S.P.F. Radauti Prut, organele de politie judiciara ale BPCMIIT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca un cetatean roman, cu domiciliul in comuna Cotusca, judetul Botosani ar detine o cantitate mare de tigari provenite din acte de contrabanda. In cauză Judecătoria Darabani a emis doua autorizatii de perchezitii care au fost puse in executare in data de 20.03.2018, in prezenta procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani si a doi lucratori criminalisti din cadrul S.T.P.F. Botosani.
În urma acţiunii au fost descoperite la locuinta suspectului cantitatea de 21 baxuri cu tigari proveninta Republica Moldova de diferite marci. Persoana a fost retinuta si introdusa la CRAP-I.P.J. Botosani. Cantitatea de 10.660 de pachete in valoare de 29.850 lei a fost indisponibilizata la sediul STPF Botosani in vederea continuarii cercetarilor.
În baza datelor şi informaţiilor deţinute, în data de 30.05.2018, orele 19.30 a fost oprită pentru control la intrarea în localitatea Silişcani, comuna Gorbăneşti o autoutilitară VW condusă de către un cetăţean român. Autoutilitara a fost condusă la sediul S.T.P.F Botoşani pentru verificări suplimentare, unde persoana în cauză a declarat că transportă o cantitate mare de ţigări mărcile “Plugarul” şi “Ritm”, de provenienţă R. Moldova disimulate în plafonul şi pereţii autoutilitarei.
În urma controlului, au fost identificate mai multe locașuri special amenajate, la mijlocul compartimentului marfă, formate din doi pereţi falşi şi plafonul autoutilitarei. S-a descoperit cantitatea de 27.409 pachete tigari cu timbru de acciză emis de R. Moldova. Cetăţeanul român a fost reţinut pentru 24 ore şi introdus la C.R.A.P /I.P.J Botoşani, fiind ulterior prezentat la Judecătoria Botoşani cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

Se constată o creştere a numărului de pachete de ţigări descoperite în anul 2018 faţă de anul 2017.

Situaţia bunurilor confiscate se prezintă astfel:

S.T.P.F Botosani 2018 = 49.600 pachete tigari in valoare de 549.375 lei

Total – 681.775 lei = 2 autoturisme în valoare de 93.000 lei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata