Toți copiii cu CES din învățământul special din Botoșani beneficiază de asistență socială completă

0 700

Deputatul PSD Tamara Ciofu și președintele Consiliului Județean Botoșani Costică Macaleți au reușit să determine Guvernul să acorde din nou drepturile de asistență socială copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special, care au fost excluși printr-o hotărâre a Executivului condus de Dacian Cioloș.

În acest moment toți cei 156 de copii din cele două instituții de învățământ special din județul Botoșani beneficiază de alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Dintre aceștia 124 primesc toate drepturile în numerar, iar 32 de copii primesc o masă caldă și numai rechizite, echipament și cazarmament în numerar.

Cu toate că am adresat solicitări la mai multe ministere pe tot parcursul anului 2016, nu s-a realizat nicio modificare în acest sens în perioada Guvernului tehnocrat. Deși le-am atras atenția miniștrilor de atunci că au generat o discriminare prin care și-au bătut joc de toți acești copii și de familiile lor, nu i-a interesat acest subiect. Împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți am prezentat problema care a afectat la nivel național toți copiii cu CES din învățământul special, colegilor de la PSD din Guvern, și până la urmă s-a emis o nouă hotărâre de guvern. Astfel, toți copiii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special, inclusiv din județul Botoșani beneficiază de resurse financiare pentru asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei la fel ca cei care sunt integrați în învăţământul de masă”, a declarat Tamara Ciofu.

 

Drepturile pentru copii cu CES din învățământul special, care au fost tăiate de Guvernul condus de Dacian Cioloș au fost restabilite prin Hotârârea de Guvern nr.564/17.08.2017. Sumele aferente acestor drepturi au fost alocate pe județe prin Legea bugetului de stat pe anul 2018 nr.2/2018 și au fost cuprinse în bugetul propriu județean prin Hotârârea de Consiliu Județean Botoșani nr.19/8.02.2018 și sunt acordate începând cu luna ianuarie 2018.

 

Așa cum se poate constata nu doar că respectăm angajamentele pe care le-am luat în fața cetățenilor, atunci când am candidat și am eliminat o serie de taxe, am scăzut nivelul de impozitare, am majorat salarii și pensii, ci am și reparat și am restabilit drepturile pentru anumite categorii sociale, care au fost pur si simplu suprimate de guvernul tehnocrat. Educația este un drept al persoanelor cu handicap prevăzut în Legea 448/2006, iar autoritățile publice au obligaţia să promoveze, să respecte şi să garanteze drepturile acestor oameni, fie adulți sau copii în concordanţă cu prevederile Cartei sociale europene, precum şi cu celelalte convenții la care România este parte. Însă se pare că toate aceste lucruri nu au contat pentru anumiți miniștrii tehnocrați, care acum ne critică”, a subliniat parlamentarul social-democrat botoșănean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata