Teste speciale pentru judecatori si procurori, la fiecare 5 ani

0 566

Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei a decis, joi, ca judecătorii şi procurorii să fie supuşi, la fiecare 5 ani, unei evaluări psihologice şi medicale, iar în cazul în care primesc calificativul inapt să fie obligaţi să urmeze un program de consiliere psihologică cu o durată de 6 luni.

Potrivit textelor nou introduse la Legea statutului judecătorilor şi procurorilor, magistraţii vor fi supuşi la fiecare 5 ani unei evaluări psihologice şi medicale, scrie agerpres.ro.

Dacă în urma evaluării psihologice, judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor primeşte calificativul inapt, acesta este obligat să urmeze un program de consiliere psihologică cu o durată de cel mult 6 luni, urmând ca judecătorul sau procurorul să fie supus unei noi evaluări. Procedura de evaluare/reevaluare psihologică, inclusiv modalitatea de constituire a comisiilor de evaluare psihologică, plata membrilor acestora şi desfăşurarea programului de consiliere psihologică se stabilesc prin hotărâre a plenului CSM, prevede textul adoptat.

Parlamentarii din comisie au mai decis şi ca evaluarea profesională a judecătorilor şi procurorilor cu peste 15 ani vechime să se facă o dată la 5 ani, modificând în acest sens prevederea actuală privind evaluarea tuturor magistraţilor o dată la 3 ani.

Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţă profesională şi de performanţă, judecătorii şi procurorii sunt supuşi unei evaluări periodice privind calitatea activităţii, eficienţa, integritatea şi obligaţia de formare profesională continuă, iar în cazul judecătorilor şi procurorilor numiţi în funcţii de conducere şi modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale. Astfel, la magistraţii cu o vechime între 1 an şi 5 ani, evaluarea se va face o dată la 2 ani, pentru cei cu vechime între 5 şi 10 ani, evaluarea este o dată la 3 ani, pentru cei cu vechime între 10 şi 15 ani, evaluarea va fi o dată la 4 ani. O dată la 5 ani va fi făcută evaluarea judecătorilor şi procurorilor cu o vechime mai mare de 15 ani, stabileşte amendamentul adoptat.

În prezent, legea prevede că această evaluare profesională se face la 3 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata