Țeparul Ovidiu Rusu va executa 30 de ani de închisoare din cei peste 225 la care a fost condamnat iniţial

0 3.169

Ovidiu Rusu va avea de executat 30 de ani de închisoare după ce a primit un total de 225 de ani, 272 de luni şi 1.395 de zile de închisoare. Teparul din Rădăuţi a primit această pedeapsă după ce i-au fost contopite mai multe condamnări. El s-a dat, pe rând, drept procurorul Tuluş, adjunctul procurorului general al României, procuror anticorupţie ori reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului, escrocând astfel mai multe persoane de la care încasa bani pentru a le „rezolva” problemele în instanţă. Biroul lui era celula de penitenciar, unde îşi punea la cale mega-escrocheriile, ajutat din afară de fratele său, Silvestru.

Curtea de Apel Suceava a admis săptămâna trecută apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în rejudecare magistraţii suceveni condamnându-l pe Ovidiu Rusu la trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de tăinuire. Judecătorii suceveni au contopit pedeapsa mai sus menţionată cu pedepsele aplicate pentru infracţiunile constatate prin sentinţa apelată ca fiind concurente cu infracţiunea prezentă şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite – de 225 de ani, 272 de luni şi 1.395 de zile de închisoare, respectiv 93 de ani, 10 luni şi cinci zile de închisoare. Astfel, inculpatul Ovidiu Rusu va executa o pedeapsă principală rezultantă de 30 de ani de închisoare. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

Ovidiu Rusu, din Rădăuţi a devenit un adevărat “model” în istoria recentă a escrocheriei româneşti. El a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani pentru că s-a dat preşedinte al Curţii de Apel Suceava. Pus în libertate, Rusu a devenit pentru nişte femei naive din zona Volovăţ însuşi procurorul Tuluş de la DNA, dar şi adjunct al procurorului general al României, escrocându-le de zeci de mii de lei. Ovidiu Rusu a înşelat trei femei din Volovăţ, spunându-le că este procurorul Tuluş într-un caz ori că este adjunctul procurorului general al României, în alt caz, şi că le rezolvă cazurile în care femeile erau implicate. De la una dintre acestea a încasat suma de 60.000 de lei, sub promisiunea că va influenţa judecătorii pentru ca femeia să obţină documente pentru o casă şi 28 de ari de teren. De la alte două femei a încasat 11.500 de lei, după ce le-a convins că vor fi întabulate cu o suprafaţă de 50 de ari de teren,  urmând să  rezolve şi pensionarea medicală a uneia dintre ele.

 Ovidiu Rusu „rezolva” din celulă cazuri juridice importante

Închis în 2006 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, după ce s-a dat procuror de la Anticorupţie şi reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului şi a păcălit trei persoane de la care a încasat 920 de lei, respectiv 1.200 de euro, promiţându-le că o să aibă câştig de cauză în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată şi că o să scoată un tânăr din arestul poliţiei, „magistratul” şi-a instalat biroul în celulă. Cu o minte ageră, mai multe cartele de telefon, cunoştinţe juridice şi ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate şi care îi falsifica fel de fel de documente emise chipurile de unităţi de parchet sau instanţe judecătoreşti, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale o megaescrocherie. Dându-se preşedintele Curţii de Apel Suceava ori procurorul general al Sucevei, escrocul rădăuţean a reuşit să prostească o grămadă de suceveni naivi care au crezut că într-adevăr vorbesc la telefon cu persoanele mai sus menţionate şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiaţii de după gratii sau să câştige procese în instanţă. Astfel, Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la persoanele denunţătoare suma totală de 107.600 de euro şi 13.200 de lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 de euro şi 3.200 de lei, transmiteau în vara lui 2009, când l-au trimis în judecată, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava.

Între timp, Ovidiu Rusu a fost eliberat din penitenciar şi a reuşit să tergiverseze judecata şi să întindă procesul, continuându-şi cariera de „magistrat”.

 Popovici – Coaţă, victima lui Ovidiu Rusu

Ovidiu Rusu a reuşit performanţa să îl transforme în purtător de cuvânt în faţa presei, când era în penitenciarul din Botoşani, chiar pe Ioan Popovici – Coaţă, fostul patron de la Casa de Piatră din Suceava, care cotiza  cu zeci de mii de euro în conturile lui Ovidiu Rusu şi ale fratelui său Silvestru, crezând că aceşti bani ajung de fapt la preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, pe numele căruia şi în numele instituţiei pe care el o reprezintă fraţii Rusu plastografiau diferite înscrisuri. Ajuns în penitenciar, Ioan Popovici – Coaţă a avut ocazia să fie coleg în celulă cu experimentatul Ovidiu Rusu. Chiar în primăvara anului 2009, când ancheta DNA împotriva lui Rusu, având ca punct de plecare chiar cei 55 de mii de euro plătiţi de Coaţă pentru a scăpa de arest, era în plină desfăşurare, Popovici dădea declaraţii despre Ovidiu Rusu ca despre un adevărat erou al luptei anticorupţie, declaraţii care au fost preluate la vremea respectivă de mai multe publicaţii naţionale.

 

sursa : obiectiv de suceava.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata