Taxa pe carbon, recomandarea FMI, va scumpi viața românilor

0 294

FMI a făcut o serie de recomandări Guvernului României pentru reducerea deficitului bugetar, inclusiv introducerea unei taxe pe carbon. Impactul ar fi scumpirea vieții.

Taxa auto de mediu s-ar putea întoarce sub forma unei taxe… pe amprenta de carbon. Toţi şoferii ar putea achita un impozit pentru că circulă cu autoturisme care consumă benzină, motorină sau gaz şi astfel poluează. Şi proprietarii de centrale termice ar urma să plătească statului pentru emisii.

Ea s-ar aplica în sectoarele transporturi și construcții și reprezintă un impozit suplimentar pentru carbonul pe care îl eliberează în atmosferă mașinile și casele noastre.

Pentru un apartament cu două camere ar trebui să plătim 160 de euro pe an, adică 800 de lei. Cel cu patru camere va fi taxat cu 240 de euro, adică 1200 de lei, iar pentru o casă am putea plăti 480 de euro anual, adică 2400 de lei.

Dacă încălzim casa cu lemne atunci emisiile de dioxid de carbon sunt de 11 tone pe an, iar asta înseamnă o taxă de 880 de euro, adică 4.400 de lei.

La noi în țară majoritatea gospodăriilor din mediul rural se încălzesc cu lemne.

Vom plăti și emisiile pentru mașini.

O mașină cu un motor de 1400 centimetri cubi, eliberează la un rulaj de 15 mii de kilometri pe an, două tone de dioxid de carbon.  Deci, o taxă de 800 de lei pe an.

Toate transporturile de mărfuri, dacă se introduce această taxă, se vor scumpi. Drept urmare și mărfurile se vor scumpi.

Dumitru Chisăliţă, expert energie, citat de observatornews.ro : Plecând de la principiul poluatorul plăteşte, fiecare dintre noi care folosim combustibil fosil solid sau lichid sau gazos ar trebui să plătim pe emisiile pe care le avem. Aceste emisii înseamnă nişte costuri suplimentare pe activitatea de a ne încălzi sau prepara apă caldă. Respectiv costuri suplimentare pentru deplasarea cu autovehiculul. 

Suma se va regăsi în preţurile de la pompă, care ar urma să tot crească. Taxa pe carbon ar urma să fie achitată din 2027 de toate statele Uniunii Europene.

Adi Negrescu, analist economic, pentru observatornews.ro : Taxa de mediu e menită să aducă bani la buget, după un an în care deficitul bugetar este estimat la nivel de 90 de mld de lei. anul viitor, statul va veni, cel mai probabil cu alte impozite și taxe mai mari, ca să adune bani să acopere deficitul uriaș.

 

Odată cu taxa pe carbon, vor urma şi alte scumpiri în lanţ, la produse şi servicii, spun analiştii economici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata