Tamara Ciofu, deputat PSD:„Ministerul Sănătății a crescut accesul pacienților la trei noi scheme de tratament interferon freeși a asigurat stocul de vaccin antigripal

0 687

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în urma ultimilor decizii adoptate de Ministerul Sănătății, pacienții au acces, de la 1 septembrie, la trei noi scheme de tratament interferon free pentru hepatita cronică virală C. Totodată, începând cu data de 15 septembrie, 1 milion de doze de vaccin gripal sunt disponibile pentru imunizarea populației la risc.

„În 2017 a fost repornit programul național pentru vindecarea bolnavilor de hepatită C prin tratament fără interferon, care fusese blocat de guvernul tehnocrat. Anul trecut am solicitat Ministerului Sănătății creșterea cât mai rapidă a accesului pacienților la această terapie, indiferent de stadiul fibrozei. În acest moment sunt eligibili 13.000 de pacienţi dintre care 12.100 cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză, 50 cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză”, a declarat Tamara Ciofu.

 

De săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, care este gratuită. Livrarea se face de către furnizor la direcțiile de sănătatea publică. Vaccinarea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

„Ministerul Sănătății a găsit și aplică soluții care să prevină crize de genul acelora din trecut când nu erau suficiente vaccinuri pentru profilaxia necesară. 1 milion de doze de vaccin antigripal sunt disponibile pentru imunizarea populației. Nu vor mai exista întârzieri în asigurarea vaccinului antigripal pentru că Ministerul Sănătății a semnat un acord cadru, pe doi ani care normalizează activitatea în acest domeniu, după ce sistemul a fost bulversat în 2016, de guvernul Cioloș. Este important ca toate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai précis copiii, gravidele, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice să se informeze și să se vaccineze”, a arătat deputatul social-democrat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata